Полезни съвети      

Дизайн ли? Потребителят се вълнува от друго!

от Лили Георгиева | 19.04.2016 г.

Ако четете тези редове, то вие определено сте човек, който има понятие от съвременни мобилни телефони и подхожда към избора на ново устройство с внимание. Именно това ви кара да се поинтересувате от начина, по който пазаруват другите потребители.

Най-важният критерий за избор

Преди време аналитикът Франциско Джеронимо от IDC, специализирана в анализа на пазара на информационните технологии, публикува резултатите от любопитно проучване. Целта му била да изясни на какво обръщат внимание клиентите при избор на ново устройство. Какво мислите е то?

Анкетата била проведена сред потребители на трите водещи мобилни платформи Android, iOS и Windows Phone. Накрая била съставена класация от 10 критерия при избор на телефон.

sleep

Съгласно данните повечето потребители на първо място поставят така болния въпрос за продължителността на автономната работа. Точно това са поставили на първо място 56% от потребителите на Android, 49% от потребителите на iOS и 53% от потребителите на Windows Phone.

4 начина да пощадим батерията на Android телефон

Ново проучване дава допълнителна информация за това как се избира ново устройство. Този път то е дело на британския стартъп OnePulse. Ако начина на пазаруване на вашите приятели и роднини ви е озадачавал, вероятно ще откриете отговора на питанката си тук.

В рамките на анкетата от OnePulse анкетират 1100 англичани на възраст 15 и 65 години. Вълнуващата тема е кои са най-важните фактори, които влияят на избора на смартфон.

Оказва се, че това не е нито качеството на камерата, нито мощността на устройството.

Lenovo Phab Plus

Светата троица?

Първото място си делят 3 фактора. Това са цена, марка и автономност. Едва на четвърто място идва дизайн, следват камера, памет, отзиви и достъпност до аксесоари.

Защо автономната работа на телефоните скоро няма да се подобри?

А знаете ли до колко потребителите са наясно с различните характеристики на електронните устройства? Това е важен въпрос, когато се опитваме да надникнем зад начина, по който потребителите подхождат към един или друг смартфон.

87% от анкетираните знаят какво е памет, но само 53% разбират за какво може да им стигне тя.

81% от потребителите правят разлика между размерите на екраните. Като само 60% разбират какво е значението на резолюцията на екрана.

80% от запитаните познават разликите между различните камери.

Само 39% от потребителите разбират характеристиките на процесорите.

Източник на снимките: huawei.com, lenovo.com, play.google.com