Полезни съвети      

Какво ни казват характеристиките на смартфоните?

от Лили Георгиева | 29.08.2015 г.

Случи ми се преди време да присъствам на разговор между младежи. Говореха за смартфони и техническите им характеристики. Вълнуваха се от новите модели и от големите числа. По някое време се запитах – знаят ли за какво говорят, защо толкова се вълнуват, когато не забелязвам на практика да се ползват от достойнствата на смартфоните в ръцете им. Като един практичен човек, която е наясно, че не може да бъде специалист по всичко, а и не желае да бъде, най-важното е умението да откриеш необходимата информация, това експертно мнение, което ще те упъти и ще направиш добър избор.

С тази цел решихме да ви запознаем с няколко детайла, на които да обръщате внимание, когато си купувате смартфон. Още сега не претендираме за изчерпателност, защото всяка една информация в обемно и насипно състояние действа дезориентиращо. Съветваме ви да наминавате често през блога ни, за да следите новостите и да попълвате знанията си с полезни данни.

Процесорът е мозъкът на устройството.

Бързината му е показател за това дали ще забиват приложенията, които използвате, дали ще играете безпроблемно любимата си игра и т.н. При смартфоните с операционна система Android и Windows Phones ще срещнетеме процесор Qualcomm Snapdragon. Колкото по-нов е процесорът (можете да се ориентирате по числото след него), толкова по-бързо ще работи в режим на мултизадачност и толкова по-добра ще е графиката му.

Например, 64-битовият чип Apple A7, с който разполага iPhone 5s, предоставя на собственика си почти два пъти по-добра производителност и графичен ускорител в сравнение с предходния процесор.

Оперативната памет (RAM / Random Access Memory)

оказва влияние върху производителността на смартфона. Ще забележите, че тя варира между отделните продукти, като тенденциите са да достига до 2-3 GB при по-висок клас телефони и до 1-1,5 GB при среден клас. Ако искате приложенията да работят плавно, заложете на по-голяма оперативна памет.

Когато става дума за

екрана на смартфона,

важен е не само размерът му, но и яркостта, цветопредаването, ъгълът на обзора и т.н. Ако искате да оцените какъв е ъгъла на обзора, вземете телефона в ръцете си и започнете да наблюдавате поведението на екрана, когато го накланяте. В момента удачен екран на пазара е този с 1080р (1920х1080 пиксела). За по-наситен и богат цвят можете да потърсите модел, направен по технологията AMOLED, а за повече реалистичност на нюансите – LCD.

Големината на екрана на смартфоните има значение с оглед потребностите ви.

Ако искате да гледате филми на смартфона, по-комфортно ще ви е, ако той е по-голям. В момента на пазара ще откриете разнообразие отlenovo s60 1 телефони с около и над 5,5-инчов екран.

Както е казал Мечо Пух:

Колкото повече, толкова повече” – същото се отнася и за размера на вградената памет. Колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма възможност имате да съхранявате снимки, музика, видеа и да инсталирате приложения. Стандартен размер са 16 GB, но за предпочитане са 32 GB. Много съвременни телефони са снабдени със слот за карта MicroSD, благодарение на нея можете да увеличите паметта до оптималните за потребностите ви.

Ако камерата на смартфона е важна за вас,

препоръчваме ви да не залитате само по резолюцията, която към днешна дата е достигнала 20 MP и повече. Заслужава си да се поинтересувате от датчика за изображения. Новите сензори, които разполагат с по-едри пиксели, позволяват да се правят по-ясни снимки.

Автономната работа на батерията е важна,

доколкото все повече собственици на смартфони вече са привикнали да зареждат придобивката си през няколко часа, но същото толкова бързо започват да изпитват нервност по отношение на това ново „хоби”. Ако държите на продължителната работа на телефона си, потърсете нещо около 3000 мАч и повече. Например, Galaxy S4 с батерия 2600 мАч при активна работа издържа 6 часа и 41 минути.

Приключваме засега, но с намерението да продължим съвсем скоро темата, като започнем да задълбаваме в различните компоненти и тяхното значение или маловажност. Дотогава можете да прочетете материалите ни, посветени на автономната работа на смартфоните и същността на защитното стъкло Gorilla Glass.

Снимки: lg.com, lenovo.com