Полезни съвети      

Истории, показващи как технологиите спасяват човешки живот

от Лили Георгиева | 30.03.2016 г.

С всяка изминала година ставаме свидетели как новите поколения не могат да си представят живота без технологиите. Един такъв свят им се струва прекалено странен и невъзможен. Докато учени и експерти размишляват по въпроса как технологиите влияят върху човека и накъде го водят, можем да открием много истории са пример за това, колко полезни могат да бъдат технологиите, когато става дума за здраве и живот.

Умните мобилни устройства умеят да измерват пулса на човека, честотата на неговото дишане, фазите на съня и други жизнени показатели. Освен това разполагат с характеристики, които ги правят или надеждни, или не. Ще разберете за какво ви говорим, когато стигнем до съответния пример.

1/ Apple Watch предупреди канадски строител за сърдечен пристъп

Денис Анселмо е строител. Обичаен работен ден е. Той усеща, че не се чувства добре. Решава, че става дума за простуда, но когато проверява показателите си с Apple Watch, забелязва, че сърцето му бие с 210 удара в минута. Веднага е повикана медицинска помощ.

apple watch 1

Според лекарите, ако Анселмо не е имал щастието да провери какви са жизнените му показатели, той е можел да стане жертва на втори сърдечен пристъп, който вече е щял да бъде фатален.

Защо ти е нужен смарт часовник?

Друг любопитен факт в тази история е причината, поради която строителят се сдобива с часовник на Apple. Денис Анселмо не се е интересувал от функциите на телефона от медицинска гледна точка. Просто е допълнил колекцията си от часовници.

2/ Google Glass спаси живота на пациент с инсулт

Когато лекарят ти каже да си купиш Google Glass, това и правиш. Такъв е случаят с мъж, който получава инсулт и влиза в болница. Благодарение на изобретението, лекарят успява да прерови набързо историята на болестта на пациента си и да установи, че последният страда от рядка алергия към кръвоспиращи препарати.

Без това устройство лекарите са щели да изгубят много ценно време и дори да дадат на пациента препарат, който е щял да влоши здравословното му състояние. И което е най-лошото, да постави живота му на карта.

3/ Siri спаси живота на човек, позвънявайки на 911

18-годишният жител на САЩ Сам Рей оправял колата си. Изведнъж крикът пада и колата притиска тялото му. Юношата отчаяно търси помощ от близкопреминаващи хора, но такива няма.

iPhone

Оказва се, че единственият помощник в такава ситуация, е iPhone, който в този момент се намирал в задния му джоб. Щом Сам чул познатия звук на включване на Siri, гласовия помощник на Apple, той успял да позвъни на 911.

За 40-те минути, през които се намира под колата, Сам отървава кожата само с три счупени ребра и изгаряния втора и трета степен. Лекарите казват, че навременната помощ е била животоспасяваща за момчето. Скоро то е щяло да спре да диша.

4/ Избирайте телефон, който е здрав!

Следващата история е за телефон, който „губи живота си“, за да спаси този на своя собственик. Мобилният апарат поема парченце куршум по време на атентата в Париж миналата година.

CAT S60

Nokia 33105/ Добрата стара Nokia

Мнозина от вас си спомнят прочутия модел 3310. Той се е превърнал в символ на здравина и продължителна автономна работа.

По време на поход 70-годишен турист на име Лиу Куанмин се загубва в планината. Опитите му да се спаси продължават цели 5 дни. Ако Лиу не е разполагал със стар телефон, надали историята му щеше да е сред положителните. Батерията на един съвременен масово разпространен телефон ще се разреди още на втория ден (и то в най-добрия случай!)

Източник на снимките: wikipedia.org, caterpillar.com, apple.com, sonymobile.com