Полезни съвети      

Най-влиятелните учени на планетата през 2015 г.

от Лили Георгиева | 29.12.2015 г.

Наскоро британското специализирано списание Nature публикува списък от 10 имена на известни хора в научните среди. Според изданието те са допринесли най-много за развитието на науката през 2015 година.

В списъка присъстват дипломати, психолози, астрономи, физици и различни други изследователи на човешкия свят.

Кристиана Фигерес

Тя е секретар на ООН по изменение на климата. Родом е от Коста Рика и според Nature полага максимални усилия, за да установи и поддържа конструктивен диалог между всички страни на декемврийската среща за климата в Париж.

Сред забележителните учени на 2015 година е

Али Акбар Салехи

Той допринася чрез активни действия за регулиране на политическите противоречия относно ядрената програма на Иран.

В момента Али Акбар Салехи е външен министър на Иран. По образование е академик и е президент на Организацията за атомна енергия на Иран. Завършил е Американския университет в Бейрут и Масачузетския технически университет.

Психологът Брайън Нозек

провежда изследване, посветено на възпроизводимостта на резултатите на научните работи на своите колеги. Оказа се, че по-малко от половината резултати от статиите на учените могат да бъдат възпроизведени от техните колеги.

Джоан Шмелц

През 2015 година тя обърна вниманието на обществеността към положението на жените в науката.

В списъка на най-влиятелните учени през последната година влиза и

2Алън Стърн.

Заради заслугите си в провеждането на мисия New Horizons, в резултат на която за първи път в историята на човечеството междупланетарна станция изследва планетата Плутон. Това е най-голямата карликова планета в Слънчевата система.

Стърн е роден през 1957 година. По образование е инженер и планетарен изследовател. Изобретил е 8 научни инструмента за изследване на чужди планети и е постоянен гост-учен в обсерваториите на НАСА.

Symetium – смартфонът, който ще замени напълно компютъра

Според британското списание Nature сред 10-те най-допринесли за развитието на науката хора трябва да присъства и името на физика

Чженан Бао.

Той успя да направи съществен пробив в изследванията за направа на изкуствена кожа, чиято чувствителност може да се сравни с тази на човека. Очаква се през следващите няколко години кожата да бъде пусната на пазара.

Смартфоните, които си струва да чакаме през 2016 година

Дейвид Райк

е следващият учен, чиито изследвания дадоха силен тласък на науката през 2015 година. Американският учен се занимава с генома на древните хора. Той търси далечните предци на съвременните европейци.

Присъствието на физиците се увеличава с името на

Михаил Еремец.

Той е посветил кариерата си на изследването на свръхпроводимите свойства на сероводорода, които се наблюдават при висока температура и налягане.

Бил Гейтс: Технологиите, които ще спасят света

През 70-те и 80-те години на 20 в. Еремец работи в Института по визика на високото налягане в Троицк. По това време емигрира в Германия, където посвещава кариерата си на изследвания в Института Макс Планк в Майнц. Статията за свръхпроводимостта на сероводорода е публикувана в списание Nature през 2015 година. Ученият възнамерява да добие в скоро време свръхпроводимост при нормално атмосферно налягане.

Топ 10 придобива завършеност с името на биолога

Кристина Смоулк.

През 2015 година тя успя да получи щам дрожди, който произвежда опиоиди. Става дума за обезболяващи вещества, които традиционно се добиват от мака.

Източник на снимките: wikipedia.org