Полезни съвети      

Symetium – смартфонът, който ще замени напълно компютъра

от Лили Георгиева | 24.12.2015 г.

През последните години смартфоните се превърнаха в устройства, на които се възлагат разнообразни функции. Приложенията им са толкова много и разностранни, че на практика потребителят разполага с по-мощно устройството, отколкото предполага.

Поредното потвърждение за това идва от Symetium Smartphone PC и израелския стартъп Vayyar. И двете компании в момента работят активно върху подобряването на функционалността на смартфоните.

От Symetium Smartphone PC, например, искат да създадат смартфон, който да представлява пълноценен персонален компютър. Вече е започнал процесът на изработване на подобно устройство.

Symetium1

Според замисъла на авторите на проекта телефонът ще разполага с нов 64-битов процесор Qualcomm Snapdragon 820 с тактова честота до 2.2 ГГц, графически контролер Adreno 530 и мрежов модем 4G LTE. Оперативната памет ще бъде 6 GB, точно колкото се очаква да предложи и бъдещият флагман Samsung Galaxy S7. Вътрешната памет ще бъде от 64 до 256 GB и с опция за увеличаване с помощта на карта MicroSD.

Symetium 3

Устройството, което ще носи името Symetium, ще изглежда досущ като смартфон. Корпусът му ще бъде изцяло от метал. Дисплеят ще е с размери 5 инча и OLED, с резолюция 1920х1080 пиксела.

Предната камера ще е 5 MP, а задната – 24 MP.

С цел максимално удобство за потребителя е предвиден порт USB Type-C.

От всичко дотук описано се изгражда представата за класически смартфон, който по нищо не заприличва на персонален компютър. За да се постигне тази цел ще е необходима док-станция. Тя е специална и осигурява включване на монитор и друга периферия.

Symetium 2

Операционната система ще е Symetium OS, разработена на базата на Android 6.0 Marshmallow. Колкото до цената, към момента стойността на смартфона, който може да замина пълноценно един компютър, започва от 599 долара.

8 приложения, които ще улеснят живота ви през 2016 г.

Докато Symetium Smartphone PC с пълна пара работят върху проекта си, техните колеги от Израел са запретнали ръкави върху изобретяването на технология, която ще позволи на смартфоните, а и на други устройства, да виждат през стени и други плътни и непрозрачни препятствия.

Стартъпът Vayyar е създал чип, който представлява сензор. Той използва отразени радиовълни, за да създаде триизмерни модели на различни обекти.

Самите потребители решават дали искат чипът да бъде инстралиран в телефона им. Щом го направят, те ще могат да използват смартфоните си за различни любопитни цели. Например? Телефонът се превръща в скенер и може да определи какво е количеството на мазнините в опаковка мляко. Като такова мобилното устройство може да се прилага и с медицински цели за диагностика.

Източник на снимките: symetium.com