Полезни съвети      

Защо нямаме нужда от смартфони със 100 MP камери

от Лили Георгиева | 28.11.2019 г.

Камерата в момента представлява единственият аспект на съвременните смартфони, които се развиват видимо. Очевидно, разбирайки, че не може повече да се „изцеди“ от процесорните ядра и гигахерците, които неочаквано стана ненужни на мнозина, производителите направиха акцент върху фотографските възможности на фирмените апарати.

На първо място всичко вървеше добре. След това настъпи промяна. Първоначално към основната камера бе добавена втора, трета, а в един момент четвърта, та дори пета. Много производители решиха, че е доста скучно занимание да се увеличават модулите. Затова се прехвърлиха към пикселите.

На пазара вече има няколко устройства с камера, чиято резолюция възлиза на над 100 мегапиксела. Например, Xiaomi Mi Note 10 и Mi Note 10 Pro. Това е рекорден показател. Тази резолюция позволява да се мине без оптическо приближение.

Докато размишляваме дали можем да си позволим новите смартфони, генералният директор на Honor – Чжао Минг, заяви, че подобен показател на резолюцията не е необходим на съвременните смартфони.

Не правете снимки със 100 MP. И защо?

Фотографията е сложно явление, което се формира то няколко различни аспекта. Развитието й не бива да е свежда просто до увеличаване на пикселите. Снимките, заснети при резолюция 100 MP, изискват повече време за съхраняване, а за съхраняването на 5000 такива снимки са необходими 100 GB свободно пространство.

Поради това Минг казва, че хората искат да правят снимки бързо. Виждам нещо и го запечатват. Върху това трябва да се работи.

В същото време трябва да отбележим, че генералният директор просто оспорва постиженията на конкурентите. Той смята, че не е това пътят, по който трябва да върви развитието на мобилните камери. Сам по себе си показателят 100 MP не са достатъчни. Трябва да вървят със съответната апаратна и програмна основа. Ако ги няма, снимките ще са посредствени.

Защо 100 MP камери не са необходими

Производителите на смартфони, дори и тези, които използват сензори с по-голяма резолюция в своите смартфони, разбират, че засега това е просто спомагателна опция, която ще използват само малцина. Ако това не бе истина, то те биха направили така, че устройствата по подразбиране на правят само 100 MP снимки. Но не.

Почти всички съвременни смартфони по подразбиране снимат с резолюция 12 MP. След това възниква възможността „платното“ да бъде направено със 100 MP. То ще се обработва по-дълго време и ще заема повече пространство.

Снимки: pixabay.com, nokia.com, samsung.com