Полезни съвети      

Камерафон или селфифон?

от Лили Георгиева | 27.11.2019 г.

Споменавали сме ви няколко пъти лабораторията DxOMark. Тя провежда тестове на възможностите на камерите на смартфоните. Като се има предвид, че сериозни анонси на устройства до края на 2019 г. не се очакват, то настоящата класацията е формирана окончателно. Готови ли сте за изводи?

За изминалите месеци DxOMark е тествала 31 основни камери на смартфони от различни ценови сегменти – от бюджетни до флагмански, на водещи производители.

Така виждаме на първото и второто място в класацията на най-добрите камерафони Huawei Mate 30 Pro и Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition (познат още като Xiaomi Mi Note 10 Pro).

По думите на специалистите от DxOMark, двете устройства са отличен избор за мобилни фотографи, които търсят най-високо качество на снимките и видеата, независимо в какви условия се правят те. Сумарната оценка на двата модела е еднаква – 121 бала.

Разликата в качеството на снимките, по данни на DxOMark, е минимална, въпреки различни конфигурации на камерите и интерфейса.

Според създателите на класацията, флагманът на Huawei демонстрира най-добри резултати при правене на снимки. Основно благодарение на ниското ниво на шум и артефакти. Освен това Huawei Mate 30 Pro е перфектен за нощни снимки.

Същевременно Xiaomi Mi Note 10 Pro, благодарение на двата си теле модула, е получил званието най-добър смартфон за снимане с приближение и е получил най-висока оценка от лабораторията за работа с видео.

На трето и четвърто място са Apple iPhone 11 Pro Max и Samsung Galaxy Note 10+ 5G с еднаква обща оценка – 117 бала.

Първият е спечелил званието най-добър видеофлагман, а вторият – най-добър в категорията ултраширокоъгълни снимки.

Петицата се затваря от модела Samsung Galaxy S10 5G, но за него подстатус няма.

Едновременно с горепосочената класация DxOMark публикува и класацията на предните камери на смартфоните от 2019 г.

Стартът на тестовете е започнал още през януари. Оттогава насетне са анализирани 25 модела от бюджетните и флагманските семейства.

Абсолютен лидер по оценка е Samsung Galaxy Note 10+ 5G. Неговият резултат е 99 бала. Съставителите на класацията го определят като „идеален“ за повечето видове селфита в на практика всякакви условия. Второто място се заема от ASUS ZenFone 6 с въртяща се камера. В тройката виждаме още Samsung Galaxy S10 5G. Следват Samsung Galaxy S10+ и Huawei Mate 30 Pro.

Ако трябва да говорим за конкретни категории на снимане, за селфи видеа заложете на Samsung Galaxy Note 10+ 5G. Със званието най-добър селфифон за пътешествия може да се похвали Google Pixel 4. Последният е признат и за най-добри за широкоъгълни групови селфита. Моделът ASUS ZenFone 6 със своята въртяща се камера е най-добрият телефон за обикновени селфита.

Снимки: DxOMark, asus.com