Полезни съвети      

Смартфонът на годината

от Лили Георгиева | 18.11.2019 г.

Китайският оператор China Mobile публикува своя годишен Доклад за качеството на смарт оборудването. От него става ясно кои са най-добрите смартфони на годината. По много параметри се забелязва тоталната доминация на представителите на серията Huawei Mate 30.

Huawei Mate 30 Pro 5G получава наградата за най-добър мобилен телефон с поддръжка на 5G. Серията Huawei Mate 30 получава признание и като най-добра в мрежите 3G и 4G.

Pro-версията е получила петзвездна оценка за качество на видеото и най-висока оценка за възможност за редактиране. Освен това устройството е получило 5 звезди за геймърски възможности.

China Mobile обясняват успеха на серията Mate 30 с еднокристалната система Huawei Kirin 990, подобрената конфигурация от антени за стабилна връзка, пониженото енергопотребление и доброто разсейване на топлината.

В геймърски план Huawei Mate 30 Pro 5G се представя по-добре от Nubia Red Magic 3S, който се позиционира на пазара като геймърски смартфон. Освен това лидерът в класацията е надскочил по възможности iPhone 11 Pro Max, Oppo Reno Ace и останалите конкуренти.

Накрая трябва да спомене, че Huawei Mate 30 Pro е получил 5-звездна оценка сред смартфоните с цена над 430 долара. Според експертите от China Mobile Conference това е най-добрият телефон на пазара.

Основни функции на Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro:

Смартфоните работят на базата на чипсет Kirin 990 с поддръжка на 5G и 16-ядрен графичен процесор Mali G76. От компанията твърдят, че двата процесора са по-производителни в сравнение с предишната флагманска серия – съответно с 23% и 39%.

Диагоналът на дисплея на Mate 30 е 6,62 инча, а на Mate 30 Pro – 6,53 инча. Краищата на дисплея и при двата модела се извиват по страничните ръбове по-силно, отколкото при iPhone 11 Pro и Samsung Galaxy 10+.

Бутони за регулиране на звука в новите модели няма. На тяхно място има сензорни панели, които позволяват да се променя силата на звука, плъзгайки пръст по страничния панел – наляво или надясно.

Благодарение на функциите за лицево разпознаване смартфонът крие излизащите известия на екрана, ако собственикът на устройството не го гледа в момента. Датчикът за жестове позволява телефонът да се управлява с жестове, без докосване на екрана.

И в двата смартфона потребителят получава камери Leica. При Mate 30 те са три: с резолюция 40 MP, широкоъгълна с ъгъл на видимост 16 мм и резолюция 16 MP и телефото с 8 MP. Mate 30 Pro е получил 4 камери. Две от тях са същите като в Mate 30. Има още една камера с резолюция 40 MP, тя е предназначена за видео. Поддържа slowmotion видео до 256 пъти и снимане с 4K резолюция. Четвъртата камера е обектив със сензор за измерване на дълбочината. Използва се за размиване на фона на снимките.

Mate 30 работи с батерия с капацитет 4200 мАч, Mate 30 Pro — 4500 мA/ч. В комплект със смартфоните вървят жични зарядни устройства с мощност 40 Вт и безжични с мощност 27 Вт.

Снимки: Huawei.com