Полезни съвети      

Какво да очакваме от пазара на смартфони през 2020 г.?

от Лили Георгиева | 30.10.2019 г.

Задава се още една интересна година в света на технологиите. Какво да очакваме в сферата на смартфоните? Интересни нововъведения, неочаквани дизайни, развихрящи творческия ни потенциал функции и възможности. Да очертаем още сега някои от тенденции, които се очакват с най-голям интерес:

1/ Сгъваеми смартфони

Производителите, които успешно пускат на пазара качествени таблети, може да се преброят на пръстите на двете ръце.

Екраните на смартфони растат, а лаптопите не се предават лесно. Така за таблетите постепенно място много не остава. Не е изключено в близко време те да се окажат ненужен продукт.

Днес не всеки потребител е готов да замени своя пълноценен 10-инчов таблет на смартфон, тъй като последният е с диагонал на екрана 6,6 инча. Но ако смартфонът се разгъва и предлага по-голяма работна площ? Определено тук везните накланят към телефона, а не таблета.

През 2019 г. станахме свидетели на първите потребителски решения – Huawei Mate X и Samsung Galaxy Fold. Устройствата не са перфектни, имат своите недостатъци, но външният им вид определено впечатлява.

През следващата година още производители ще тръгнат по стъпките на Samsung и Huawei. Предстои да видим интересна битка. Смартфоните със сгъваем екран ще станат норма.

2/ Носими устройства

На някои производители не им допада идеята да правят мобилни телефони с големи размери. За цените на портативните устройства 2020 г. ще предложи усъвършенствани решения с куп нови функции и възможности.

3/ 100% заряд за 20 минути

Не може да очакваме революция при батерии в скоро време. Изисква се време, за да се разработят нови технологии. Това не означава, че трябва да губим надежда. Според експерти през 2020 г. потребителите ще получат технология, която позволява за 20 минути батерията на смартфона да е заредена 100%.

4/ Необичайни форм-фактори

Днес производителите на смартфони показват, че се характеризират с гъвкавост, когато става дума за форми на продуктите им. Постоянно се променят позициите на камери, скенери и други компоненти. Не е изключено да видим как още излишни неща изчезват от екраните. Ще се появят пък други възможности – например портативен проектор.

5/ Камери

В момента производителите мерят сили с количество на сензорите в своите смартфони. Скоро ще разберат, че потребителите ще използват не повече от три. Т.е. следва усъвършенстване на технологията в оглед тази бройка.

6/ Добавена реалност и изкуствен интелект

Основният акцент ще бъде върху възможностите на изкуствения интелект и добавената реалност. ИИ ще подбира по-точно персонализирано съдържание за потребителя, ще управлява самостоятелно устройството и т.н.

Ще станат по-умни гласовите асистенти. Те ще изпълняват все повече функции. Взаимодействието с тях ще стане по-близко до общуването с реален човек.

Добавената реалност ще се използва в приложенията за геолокация. Виртуалната реалност ще стане по-мощна, но ще се използва преимуществено в сферата на развлеченията.

Източник на снимките: pixabay.com, huawei.com