Полезни съвети      

Удължава ли тъмната тема автономната работа?

от Лили Георгиева | 23.10.2019 г.

В последно време тъмната тема за смартфони се превърна в модерна. Тя изглежда свежо и стилно. Има дори практическа полза. Поне на хартия разработчици уверяват, че при използването на тъмната тема смартфоните ще работят по-дълго време. Рано или късно, някой трябваше да провери това твърдение и сега можем да ви дадем отговор на въпроса – действително ли тъмната тема удължава автономната работа на батерията на вашия смартфон?

Как тъмната тема пести от заряда на батерията?

Като начало нека да разберем как именно тъмната тема позволява да се пести от батерията. Първо, трябва да уточним, че този трик няма да сработи при всички устройства. Ако екранът на вашия смартфон или таблет е изпълнен по технология LCD, то разлика няма да усетите. LCD-дисплеите работят по следния начин: кристалите на дисплея пропускат през себе си само определени светлинни вълни, а всеки пиксел на екрана съдържа червени, зелени и сини клетки. Осветявайки по определен начин, тези пиксели формират изображението на екрана.

По-съвременните OLED и АМOLED-дисплеи работят по друг начин. В тях пикселите и подсветката са обединени в един елемент. Благодарение на това, когато пиксел на екрана трябва да е черен, цветовете в него не се смесват, както би било при LCD-екрана. Пикселът просто се изключва. Това означава, че подсветката не черпи заряд от батерията.

 

Както съобщават колегите от Pocket-lint, един от потребителите, познат под ника phoneBuff, е провел тест на тъмния режим и е установил доколко той е ефективен. Поредица изпитания той провел при еднаква яркост на дисплея 200 нита, а използването на смартфона в обикновен и тъмен режим било идентично.

Като начало потребителят замерил разхода на заряда при преноса на съобщения в течение на няколко часа. За да не си пиши сам няколко часа подред, PhoneBuff създал чат-ботове, които да общуват с него. В този тест разликата в разхода на заряда била 5% в полза на използването на тъмната тема. Къде-къде по-интересен се оказал следващият експеримент.

След 2-часово общуване между чат-ботове и потребителя, последвало сърфиране из лентата на Туитър за още два часа. Ето тук разликата била по-голяма.

Най-добрите приложения за медитация

В обичаен режим при еднакви изходящи данни, след 4-часовия тест на смартфона тъмна тема към края на тестовете той имал заряд 26%. При обикновената тема този показател бил 16%.

Вашият телефон поддържа ли тъмна тема? Използвате ли я? Ако не, струва си да започнете!

Важно: Има разлика между това да сложите тъмна снимка на екрана си и да използвате тъмната тема. Не бъркайте двете неща!

Източник на снимките: samsung.com, chrome.google.com, mi.com