Полезни съвети      

Какво да направим със стария си телефон?

от Лили Георгиева | 22.10.2019 г.

Последвайте примера на Илон Мъск! Какъв е той? Ще прочетете малко по-късно.

Смятаме, че няма да сгрешим, ако предположим, че повечето от вас си задават един въпрос – какво да направят със стария си телефон? Често апаратите, които са служили на първия си собственик, или се препродават на вторичния пазар, или се дават на роднина или познат. По-рядко телефоните биват прибирани някъде с идеята, че един ден може да послужат или пък служат като спомен по отминалите времена.

Силните в този свят има доста неочакван отговор на въпроса – какво да се направи с един телефон, който вече не се използва? Отговорът няма да се хареса на всички.

Ако съхранявате в смартфона си конфиденциална информация, чието разкриване може да доведе до разрушаване на нечия репутация или пък финансово състояние, най-добрият вариант е физически да унищожите апарата.

Да, по принцип може да направите и пълно форматиране, връщайки апарата до заводските настройки. На теория това действие трябва да елиминира всички данни от паметта, не оставяйки и следа от това, че е принадлежал на някого. Но на практика може да се окаже, че нещата не са се получили по желания начин. Старата информация може да бъде възстановена.

Защо е необходимо да се унищожават старите смартфони?

Физическото унищожаване на старите си телефони, в частност, практикува Илон Мъск, генералният директор на компаниите Tesla Motors и SpaceX. Тази информация в интервю за Business Insider потвърди адвокатът на топ мениджъра Алекс Спиро.

По думите му от време на време Мъск в името на безопасността се налага да сменя своите смартфони с нови. А за да не попадне информацията от устройствата в чужди ръце, той просто ги унищожава.

Толкова ли е ценна информацията, че се налага такава радикална физическа разправа с апарата?

Няма нищо необичайно в това, че различни хора, които са инфлуенсъри, се стремят да унищожават устройствата, които са имали достъп до данни с особена важност. Причината е, че съществуват немалко програми, които са способни без кой знае какви усилия да възстановят изтритите данни. Именно поради това за държавните учреждения в САЩ отдавна е разработен стандарт DoD 5220.22-M. Той изисква тройно форматиране на дисковете, за да се гарантира, че на тях не е останала информация. Но с времето станало ясно, че дори и след тези мерки, възстановяването на данните е възможно. Да, изисквало усилия и време, но било възможно.

Вашият смартфон е опасен за вас

Персонализацията на смартфоните, които първоначално бяха просто телефони с възможност за достъп до интернет, а след това се превърнаха в хранилища за колосално количество информация, голяма част от която е значима, се превърна в истинска находка за шпионите.

Фотографии, документи, пароли, потребителски имена, платежни данни – загубата на тези данни ще бъде катастрофа дори за обикновения човек. Да не говорим за Илон Мъск или пък друга известна личност. Техните смартфони съдържат несравнимо по-ценна информация за собствениците им, отколкото който и да е друг човек или устройство. Поради това тези, които имат какво да губят, прибягват до по-кардинални методи на защита на своята конфиденциалност.

Снимка: pixabay.com, samsung.com