Полезни съвети      

Разпространени грешки, които правят снимките некачествени

от Лили Георгиева | 10.10.2019 г.

Съвременните телефони по качество на камерите им се доближават до скъпите фотоапарати. В същото време само с една камера с куп мегапиксели не означава, че ще направите качествени снимки. Често потребителите допускат досадни грешки.

Като резултат те не използват пълноценно преимуществата на мобилната камера.

Нека да разберем кои са тези грешки, които провалят блестящите ви кадри.

1/ Правите твърде много снимки

Смятате, че колкото повече снимки правите, толкова по-добре? В известна степен има логика. Наснимайте 50, все някоя от тях ще се е получила. За да не ви убягват важни елементи от композицията, опитайте се да снимате в спокойна обстановка.

Не бързайте! Не се суетете. Успокойте ръцете си. Съсредоточете се и направете кадъра.

2/ Използвате твърде много филтри

В социалните мрежи може да намерите куп снимки на различна тематика. Често те са направени с вградените филтри в телефоните. Така са станали супер привлекателни.

Ако всички използват филтри, това не означава, че и вие трябва да го правите. Във фотографията се държи на изчистеността. Трябва кадрите да са максимално естествени. Филтрите, които подменят напълно снимките, често са показател за ужасен вкус. Те не са основен инструмент на професионалния фотограф.

3/ Използвате светкавица

Светкавицата е призвана да подобри качеството на снимките, правени в условия на недостатъчна осветеност. Използването й обаче се определя от ситуацията. Ако я използвате често, по-скоро правите лоши снимки.

Опитайте се за някои кадри да добавяте изкуствено осветление или пък си осигурете източник на естествена светлина. Доближете няколко лампи и готово!

4/ Фоторедакторите не помагат винаги

Фоторедакторите може да бъде отличен инструмент за отстраняване на незначителни проблеми. Те обаче не са панацея. Добрата снимка те умеят да направят идеална. Лошата снимка няма да я спаси и фотошоп.

Вместо да се уповавате на фоторедакторите, къде по-добре е да се научите качествено да снимате. Вече споменахме – избор на тема, добро осветление, настройка на фокуса, експозиция, стабилизация и т.н.

5/ Оборудването за снимане е полезно

Много хора подценяват допълнителното оборудване за снимане. Става дума не за скъпи аксесоари, лещи и стабилизатори. А за най-елементарен селфи-стик например. Той ще ви позволи удобно да направите страхотна снимка.

Ако снимате видео с телефона си, вземете си стойка.

Източник на снимките: pixabay.com, meizu.com