Полезни съвети      

По какво се различават Apple iPhone 11 Pro и XS Max?

от Лили Георгиева | 09.10.2019 г.

Между Apple iPhone 11 Pro и XS Max няма кардинални разлики. Разработчиците обаче са добавили интересни функции в новото устройство на Apple. По какво се различават помежду си двата смартфона? Какви функции са претърпели промени в процеса на обновяване на серията?

С други думи, струва ли си да си купувате най-новия и мощен айфон, или може да заложите на по-евтин модел? Отговорите на поставените въпроси откриваме в следващите редове.

Екранът …

1/ Размерът на екрана, резолюцията и диагоналът в двата айфона са на еднакво ниво. Разликата е в качеството на матрицата.

2/ В XS Max вече нивото на контраст и яркост е по-високо.

3/ В новото поколение XS Max отсъства функцията 3D Touch, разпознаване на силата на натиск. В качеството на замяна производителят представи Haptic Touch – обикновено продължително натискане върху дисплея, съпроводено от лека вибрация.

Според някои потребители това определено е стъпка назад. Например, ако сте свикнали да използвате функцията 3D Touch за бързо придвижване на курсора, то сега, за да направите същото, ще се наложи да задържите пръст за по-дълго време.

Трябва да отбележим един плюс. Благодарение на отстраняването на специалния слой за проследяване на силата на натиск, се е появило повече място за батерията.

Процесор …

Традицията повеля и съответно в XS Max е поставен най-нов процесор A13 Bionic. Той разполага със система Neural Engine. В реалния живот разликата между процесорите Pro и XS Max ще бъде на практика незабележима.

В същото време, ако потребителят възнамерява често и продължително да гледа видео, то тук новият айфон ще му бъде от голяма полза. Увеличената производителност ще се долови.

Камера …

Камерата крие най-голямата разлика между Apple iPhone 11 Pro и XS Max.

1/ Двойният блок за първи път е заменен от тройна камера. Всяка една от тях има индивидуална леща.
2/ Функцията оптическа стабилизация на изображението е допълнена от автокорекция и нощен режим на снимане.

Последният се активира автоматично, когато в кадъра се установи дефицит на светлина. Той превръща тъмното изображение в по-наситено с цветове.

Принципът на действие на нощния режим е прост. Когато потребителят натисне бутона за снимане, айфонът вместо един кадър запечатва цяла серия снимки. След това кадрите се обработват от алгоритъм, благодарение на който тъмните участъци от снимката стават по-светли, елиминира се шумът.

3/ Светкавицата в iPhone 11 Pro е по-ярка, отколкото в XS Max.

4/ Добавени са промени в интерфейса за снимане. Първо, потребителят може да променя режимите на снимане с помощта на скролиране. Освен това, продължително натискане веднага активира записване на видео.

5/ Обновена е предната камера. Добавени са по-широка видимост, възможност за снимане на видео в 4K, а също така видеа в режим slow-motion.

Автономна работа …

Новият модел предлага по-добро ниво на автономна работа. iPhone 11 Pro е способен да работи до 5 часа повече, сравнено с предшественика. Доста полезна функция за всеки един, който по цял ден работи с телефона си.

Корпус …

Корпусът на новите модели Pro е изработен от неръждаема стомана и фактурно матово стъкло. Екранът на XS Max е от обикновено стъкло.

Освен това новите телефони са с повишена защита срещу влага. Сега може да ги потопите, без страх от излизане от строя, на дълбочина до 4 метра.

Източник на снимките: apple.com