Полезни съвети      

6 интересни факта за компанията Huawei

от Лили Георгиева | 30.09.2019 г.

За компанията Huawei надали има човек, който не е чувал. Китайският техногигант всеки ден активно се занимава с разработване на нови продукти и движи индустрията само напред, удивявайки потребителите с иновационни технологии в своите устройства.

Но какви са позициите на Huawei на съвременния пазар? Как всъщност се превежда думата Huawei? За тези две неща и още няколко любопитни факти ще поговорим в следващите редове.

Тайната на названието

Думата Huawei се превежда като „китайско постижение“. Първият йероглиф в названието Huawei на китайски език произлиза от китайската дума „цвете“. Също така често се отнася до „Китай“ или „китайски“. Вторият символ означава „постижение“ или „действие“. В съчетание тези два йероглифа буквално означават „китайско постижение“.

Само напред

Huawei е лидер по продажби на смартфони в своята родина Китай. Например, за първото тримесечие на 2019 г. компанията е поставила нов рекорд – 48% от китайските потребители използват смартфоните на Huawei. Следват я Apple – 36%, а 16% остават за останалите производители.

Изследвания

Huawei е голяма компания, в чийто състав влизат над 75 000 служители само в изследователския екип. Този факт обяснява защо компанията остава на върха на технологичните тенденции. Около 10% от дохода на Huawei се влиза директно в R&D, което помага на компанията да развива успешно своите иновационни продукти.

Huawei е по-стара, отколкото мислите

Компанията Huawei е основана през 80-те години на 20 в. Стартира с произвеждането на телефонни комуникатори. В това време Китай и Народно-освободителната армия получавали необходимото телекомуникационно оборудване от чуждестранни производители, тъй като Китай нямал собствена производствена компания.

Стремейки се да инвестира в местни изследвания и разработка на китайско оборудване, Рен Чженфей решил да създава нови телефонни комуникатори заедно със собствена компания. По тази причина е основана Huawei. През 1987 г. е произведен първият комуникатор.

Големи инвестиции в голямото бъдеще

Huawei е инвестирала 1,4 млн. долара в Карлтонския университет в Канада. Защо? Целта е била да се създаде изследователска лаборатория, която се занимава основно с развитието на облачни изчислителни услуги и технологии. На практика Huawei е пожертвала парите си за ред услуги в името на образованието. Компанията също така е спонсорирала програмата MIT Communications Futures, която изучава развитието на телекомуникационния отрасъл като цяло.

Глобално сътрудничество

Компанията Huawei сътрудничи с 80% от телекомуникационните компании. Списъкът от компании, с които работи тя, включва Vodafone, Motorola, T-Mobile и много други.

Huawei също така години наред спонсорира ред големи събития и спортни отбори, сред които Arsenal F. C., Paris Saint-Germain, Футболната асоциация на Гана и т.н.

Източник на снимките: Huawei.com