Полезни съвети      

Удачни алтернативи на MacBook Pro

от Лили Георгиева | 26.07.2019 г.

С развитието на OLED-технологията разпределянето на силите на пазара на лаптопа силно се промениха. Високата контрастност на дисплеите, широката цветова гама, балансът на времето на автономна работа и производителността на ноутбуците, базирани ОС Windows, в съчетание с разнообразие от модели им позволява не само да се конкурират с някои конфигурации на MacBook, но и дори да ги превъзхождат.

Колегите от CNET подбраха няколко удачни алтернативи на продукта на Apple. Струва си да ги опознаете.

Asus ZenBook Pro 15

ZenBook – най-близкият еквивалент на MacBook. Той има почти същите размери и тегло. Предлага 100% цветопредаване на дисплея Adobe RGB 4K, по-висока плътност на пикселите, сравнено с Retina от Apple. Процесорът работи задоволително добре, като леко изостава по производителност от Core i9-8950HK MacBook. Този резултат като цяло зависи и от конфигурацията вътрешно хранилище/оперативна памет.

Тъчпадът с вграден дисплея за някои представлява абсолютно безполезно нововъведение, но пък напълно удовлетворява всяка носталгия по сензорния панел. Най- голямата слабост на ZenBook Pro 15 е автономната работа.

От друга страна цената му е по-привлекателна от тази на MacBook. Става дума за няколко стотачки по-малко.

Razer Blade 15

Ако привлекателността на MacBook Pro не ви се вижда достатъчно чисто визуално, то хвърлете око на Razer Blade 15. Този модел е най-добрата алтернатива по този показател сред лаптопите с Windows.

Като цена те съответстват на моделите MacBook Pro базово ниво, но осигуряват аналогично ниво на производителност.

Обърнете внимание, че „бялата версия“ на Razer се предлага само с резолюция на екрана 1980х1080 пиксела и процесор i7-8750H, както и сравнително немного памет (512 GB SSD и 16 GB оперативна памет). При това тежи с половин килограм повече от MacBook Pro.

Колкото до автономната работа, тя е задоволително продължителна. Ако в комплектацията влезе 4K дисплей, този показател ще падне сериозно.

Lenovo Yoga C930

Да видим какво ни предлагат от Lenovo. Моделът върви с 14-инчов екран, докато при MacBook получавате само 13 инча за базовата конфигурация и 15 инча срещу още една-две стотачки. Цената на Yoga C930 е значително по-ниска.

Този лаптоп на Lenovo е лек, гъвкав трансформър с продължителна автономна работа. Може да изберете 4К дисплей вместо стандартен с резолюция 1920х1080 пиксела. Така ще получите плътност на пикселите, превъзхождаща Retina.

Huawei Matebook Pro X

Друга алтернатива идва от Huawei. При това е бюджетно решение. Matebook Pro X осигурява производителност равна на премиалния MacBook 15 последно поколение. Освен това екранът е с резолюция 3000х2000 пиксела. Отлична плътност на пикселите и по-точно цветопредаване от Retina.

При това Matebook е по-тънък и по-лек.

Източник на снимките: asus.com, huawei.com, lenovo.com, razer.com