Полезни съвети      

През 2020 г. ще има смартфони със 108-мегапикселови камери

от Лили Георгиева | 19.07.2019 г.

Съвременните смартфони са производителни устройство. Дори бюджетните модели са способни да поддържат ресурсоемки игри, а моделите от средния клас, да не говорим флагманите, с лекота се справят с всички игри и тежки приложения. Поради това, с цел привличането на вниманието на потенциалните потребители, производители се стремят да отделят внимание на други аспекти – такива като дизайна и камерата, пише gizchina.

Колкото до дизайна, вече сме виждали пълноекранни смартфони без прорези в дисплея. В такива устройства се използват или отверстия в екрана, или изваждащи се модули на камерите. Освен това производителите започнаха да обръщат внимание на сгъваемите устройства.

А при камерите какво се случва?

В този сегмент следва да се очаква увеличаване на мегапикселите в сензорите и по-активно използване в обективите на системи с оптично увеличаване на изображението. Неотдавна компанията Samsung анонсира пускането на 64-мегапикселов сензор за смартфон камери. Това ни навежда на мисълта, че производителите на крайни устройства ще започнат да го използват през следващите няколко седмици. Това обаче не е всичко.

По думите на известния инсайдър UniverseIce, през следващата година на пазара ще започнат да се появяват смартфони, снабдени с камери със 108-мегапикселов сензор и 10-кратно оптично увеличение. Това може да ви звучи слабовероятно, но заявленията за появата на смартфони с 65-мегапикселови камери в средата на 2019 г. действително се потвърждават.

Засега не се уточнява, кой производител на сензори ще излезе на пазара с такъв датчик.

Как да правим добри снимки?

Може да се предположи, че отново това ще бъде южнокорейската компания Samsung. Не се уточнява още коя технология ще бъде използвана в сензора. Съвременните 48- и 64-мегапикселови сензори за смартфони използват технология 4-в-1, при която четири съединени пиксела се обединяват в един голям пиксел за улавяне на повече количество светлина. Ако този подход бъде използван и в новия датчик, то може да се получи изображение с резолюция 27 MP, което не е никак малко.

Колкото до 10-кратното увеличение, то в дадения случай става дума именно за оптично увеличение без загуба на качеството, а не хибридно, което използват в момента някои производители на смартфони. Така че в този отрасъл се очаква сериозен прогрес.

Повече подробности за смартфона със 108-мегапикселова камера и 10-кратно оптично увеличение ще разберем на изложението MWC 2020, което ще се проведе през февруари следващата година. Разбира се, очакват се още любопитни детайли от бъдещите слухове по темата.

Източник на снимките: pixabay.com