Полезни съвети      

Samsung Galaxy A30 – селфита като от флагман

от Лили Георгиева | 17.07.2019 г.

През 2019 г. Samsung радикално промени своя подход към средния клас смартфони. Компанията с всички сили се старае да угоди на младите потребители. В този ред на мисли Galaxy A30 е стъпка в правилната посока. Аргументацията откриваме във великолепния екран, привлекателния дизайн, чистия интерфейс на основата на Android Pie и голямата батерия.

От друга страна, потребителят получава производителност, която не е от най-желаните, когато става дума за игри. Вложеният чипсет поставя модела в неизгодна ситуация в сравнение с Redmi Note 7 Pro.

Galaxy A50 е моделът, който коригира тези недостатъци. Така, ако сте фенове на мобилните игри, предпочетете това устройство. Но да се върнем на Galaxy A30. Там откриваме плюсове и минуси, които веднага привеждаме в следващите редове:

Плюсове: отличен екран AMOLED, поддръжка на поточно HD, един от най-добрите потребителски интерфейси, добра автономна работа, USB порт и технология за бързо зареждане. Не бива да забравяме тройния слот за SIM и SD карта.

Минуси: Не подхожда за тежки игри, няма индикатор за известия.

Дизайн

Смартфонът е тънък и се усеща лек като перце. Разполага с дизайн, сходен с този на по-големия брат Galaxy A50. Заради фирменото стъкло 3D Glasstic устройството изглежда като по-скъпо.

Колкото до дизайна, единственото, което го отличава от по-големия брат, е камерата и разположението на датчика за пръстови отпечатъци. При A50 скенерът е вграден в дисплея, а при А30 откриваме добрия стар физически датчик на пръстови отпечатъци, който е разположен по-нависоко.

Дисплей

Именно дисплеят дава преимущество на Galaxy A30. Компанията Samsung е заложила на екран Super AMOLED за този бюджетен модел без понижаване на резолюцията. А30 предлага още 6,4-инчов Full HD+ дисплей с резолюция 1080х2340 пиксела и съотношение на страните 19,5х9. Получавате ясни цветове и достатъчно ярък за комфортно използване екран, независимо дали преките лъчи на слънцето падат върху него, или не.

Още нещо, добре направено от Samsung. Става дума за сертификата Widewine L1, предназначен за поточно предаване на HD.

Производителност

Може ли Galaxy A30 да се конкурира с Redmi Note 7 Pro по производителност? Във вътрешността на южнокорейския смартфон е използван собствен чип Exynos серия 7. Galaxy A30 е снаден с осемядрен чипсет Exynos 7904 в съчетание с 3 GB оперативна памет. Същия чип откриваме в Galaxy M20 и Galaxy M30.

От гледна точка на резултатите при тестове, устройството не може да се бори с Redmi Note 7 Pro. С изпълнението на ежедневните задачи обаче се справя блестящо.

Камера

Характеристиките на камерата впечатляват. Смартфонът е снабден с двойна лежа с основен сензор 16 MP (диафрагма f / 1.7) и свръхширок сензор 5MP (апертура f / 2.2). Последният има поле на видимост 123 градуса, както и новият флагман Samsung Galaxy S10+.

За почитателите на селфитата на предния панел има 16-мегапикселова камера.

Батерия

Въпреки че смартфонът е лек, батерията не е едно от нещата, при които Samsung е проявил пестеливост. А30 разполага с капацитет на батерията 4000 мАч. Благодарение на добрата оптимизация, устройството предлага завидна автономна работа.

Освен това разполага с технология за бързо зареждане.

Източник на снимките: Samsung.com