Полезни съвети      

Новата мода: Електрически скутери

от Лили Георгиева | 21.06.2019 г.

През 2017 г. световният пазар на електрически скутери е оценен на 630 млн. долара – т.е. възлиза на 8% от целия пазар на двуколесни електрически транспортни средства, като не се взимат предвид електрическите колела. Съгласно прогнозите делът на електрическите скутери до 2024 г. ще достигне до 14,5%. И това е напълно разбираемо.

Няколко са причините за растящата популярност на електрическите скутери.

1/ Мобилност
Електрическата версия на тротинетката слабо се отличава от обикновената – малко по-големи габарити и тегло.

Електрическата тротинетка може да се използва както в наземния транспорт, така и в метрото. С нея може да се придвижите с асансьор, просто защото я държите в ръка.

2/ Мощност
Електрическите скутери могат да развиват скорост до 40-50 км/ч. Това е доста добро решение за хора, които желаят по-бързо да се придвижват из града.

3/ Пътни условия и качество на обществения транспорт
У нас, както и на много места по света, общественият транспорт понякога е претоварен и това провокира много хора да се отказват от него. Те заменят дори личните си автомобили, за да се чакат на скутера и да достигнат до желаната дестинация.

Без излишни нерви! Без бутане в тълпи!

4/ Екология
В развитите страни има достатъчно условия за популяризиране на електрическия транспорт – коли, скутери и т.н.

5/ В някои градове, включително и такива в България, има възможност за наемане на електрически скутери/тротинетки.

А сега да поговорим за предимствата, които този тип съвременен транспорт предлага. Именно те привличат все повече потребители.

Икономия на време

Жителите на големите градове по пътя към работа и обратно разходват доста време. Трафикът е засилен, понякога има различни събития, които допълнително го утежняват, а освен това работните места невинаги са близо до дома. Така средствата за индивидуално придвижване из града започват да набират популярност. Такъв е примерът с електрическите скутери/тротинетки.

Времето е един от най-ценните ресурси. Спокойствието – също. Възможността да избирате – да променяте маршрута, е великолепен бонус.

Електрическият скутер позволяване не само да пестите време, но и да разглеждате града с вашето темпо. Според модела той може да изминава с едно зареждане 25-30 км, а вероятно и повече. Например Xiaomi M365 Electric Scooter Pro позволява пробег до 45 км без презареждане. Съществуват и „чудовища“ в сегмента – например ZAXBOARD Titan със завидните 80 км и Dualtron Thunder 5400W – 150 км.

Икономичност и ефективност

Огромен плюс на електрическите скутери е тяхната икономическа изгодност в сравнение с другите транспортни средства. Първо, електричеството е доста по-евтино от бензина. Средно скутерът разходва за час зареждане около 280 Вт, а за пълното му зареждане са необходими до 5 часа. Срещу тази цена ще може да изминавате 30-45 км.

Второ, спомнете си за паркирането. По-точно забравете за него, тъй като електрическият скутер е компактен. Можете да го приберете у дома и дори да не го забелязвате. Там е на сигурно и безопасно място.

Ниски разходи за обслужване

Отново ниските разходи допринасят за икономическата изгода от придобиването на електрически скутер. Той на практика не се нуждае от техническо обслужване. Веднъж на месец трябва да се уверявате, че болтовете са затегнати и при необходимост да ги смажете. При някои модели има препоръка за помпането на гумите.

Дори да ви се наложи да смените гума, фенер, шина или нещо друго, то в сравнение с разходите за автомобил, този ремонт ще ви се стори незначителен.

Източник на снимките: mi.com