Полезни съвети      

Как да предпазим детето, което използва YouTube

от Лили Георгиева | 13.05.2019 г.

YouTube е интересна интернет площадка, която предлага разнообразно съдържание по вкуса на всекиго. В платформата може да срещнете доста видеа, които не са подходящи за гледане от лица, които не са навършили 18 години. Това кара много родители да си зададат въпроса: „Как да предпазят детето от нежелано съдържание?“

Отговорът на въпроса е – „Лесно!“ Ще ви покажем и защо. Достатъчно е да имате просто собствен смартфон.

Най-лесният начин метод е инсталирането на програмата YouTube Kids – така ще осъществявате прецизен родителски контрол. Но за нея ще поговорим по-късно.

В следващите редове ще приведем няколко настройки, на които да обърнете внимание, за да може правилно да филтрирате видеата, които се гледат в YouTube.

1/ Включете режим за ограничен достъп
Отворете приложението YouTube на Android-смартфона си. Натиснете трите вертикални точки в горния десен ъгъл. След това изберете „Настройки“ – „Общи“. След това открийте опцията „Филтриране в ограничен режим“ и натиснете „Максимален“.

Има един проблем с тори режим – при него няма защита с пин код или парола, което означава, че може лесно да бъде включен и изключен (ако детето знае как да борави с настройките, разбира се).

2/ Изключете автоматичното възпроизвеждане
За целта в приложението YouTube натиснете върху снимката на профила си в горния десен ъгъл. Изберете „Настройки“, а след това „Автовъзпроизвеждане“. Изключете го.

3/ Излезте от акаунта си в Google
Логиката тук е доста проста. Вашият личен профил не скрива от вас видеа с отметката „18+“, тъй като там е записано, че сте по-възрастни. По този простичък начин може да предпазите децата, когато ползват нашите устройства.

4/ Родителски контрол в приложението YouTube Kids
Един от начините да осъществите контрол е като блокирате всички други програми и използвате само приложението YouTube Kids. Това е специална версия на YouTube, която е предназначена за деца и съдържа само видеа за най-малките зрители.

Приложението има няколко функции, които го правят подходящо за детската аудитория – например таймер. Може да нагласите таймер – колко време детето да гледа. Щом времето изтече, приложението автоматично се блокира.

Таблет за 300 или 500 лв.

Най-доброто в тази специална версия са вградените параметри за родителски контрол. Например родителите могат да изключат търсенето в профила на детето. Можете и ръчно да съставите бял списък от видеа и канали – такива, които вие сте одобрили.

Източник на снимки: pixabay.com