Полезни съвети      

Как да изберем електронна книга

от Лили Георгиева | 02.05.2019 г.

Отдавна минаха времената, когато за домашната библиотека бяха необходими лавици по цялата стена. С четеното от компютър мнозина обаче не привикнаха и до този момент. Ако искате да се наслаждавате на книгите, препоръчваме да купите електронна книга. Тя е по-доброто решение за онези, които изпитват носталгия към хартията и искат да предпазят зрението си.

Да разгледаме кои са най-важните 5 фактора при избора на такова устройство.

Първо: Дисплей

Електронните книги добиха популярност именно благодарение на дисплеите тип „електронно мастило“ (E-Ink). На практика става дума за пълна имитация на хартиен лист на пластмасов дисплей. Технологията е създадена още през 90-те години на 20 в. Оттогава тя е претърпяла няколко модификации.

При съставянето на отговора на въпроса – какъв дисплей, трябва да се отчете поколението дисплей E-Ink. Може да срещнете следните поколения:

Vizplex. Най-старият тип екран „електронно мастило“. От потребителска гледна точка той е най-евтин, но предлага достатъчна яркост и контрастност, което е добре. Ефективно имитира хартията. Ще го срещнете в по-старите модели електронни книги.

Pearl и Pearl HD. Това са подобрените версии на Vizplex. Те предлагат 50% повече контраст. По-ясно се виждат буквите. Дисплеите са тип HD и имат увеличена резолюция (1024×728).

Carta. По-ново поколение дисплеи E-Ink. Те са още по-контрастни. Към днешна дата Carta е най-разпространената и топ версия на пазара, когато става дума за реализиране на технологията електронно мастило.

Второ: Поддържани формати

Електронните книги се отличават по между си и по поддържаните формати на четивата. През последните години устройствата се сдобиват с портове или преходник 3,5 мм за слушалки.

Електронната книга може да поддържа следните формати:

• Текстови формати: TXT, DOC, RTF;
• Графични формати: BMP, JPG, PNG, GIF, TIFF;
• Печатни формати: PDF, DjVu;
• Формати на електронни книги: FB2, Epub, LRF, PalmDoc;
• Формати на електронна справка:: HTML, CHM;
• ZIP-архиви;
• Аудиокниги във формат MP3.

Каква електронна книга да изберете? Направете справка – в какви формати се съхранява вашата електронна библиотека. Ако имате вече електронна книга, следва да се замислите как да пренесете съдържанието й на новата без загуба на качеството.

Как да изберем таблет?

Посъветвайте се с консултанта в магазина какви формати поддържа продуктът, към който проявявате интерес.

Трето: Начини за зареждане на книги

Важно е да уточните и този момент. Една електронна книга може да поддържа:

• Wi-Fi 802.11 b/g/n;
• Bluetooth;
• Мобилен интернет 3G;
• Карта памет microSD;
• Свързване към персонален компютър чрез USB.

Четвърто: Автономна работа

Времето на автономна работа на електронната книга се измерва не само в милиампер часове, както при смартфоните, но и с брой страници. Търсете информация колко страници може да прочетете, преди да се наложи да презареждате.

При съвременните модели грубо този показател варира от 6 000 до 20 000 страници. Колкото повече, толкова по-добре.

Пето: Процесор и оперативна памет

Електронната книга не е смартфон, нито таблет. Тези показатели обаче са важни и за нея. Като правило, добрата производителност означава, че няма да се ядосвате на „затормозяване“ при прелистване и разглеждане на библиотеката.

Честотата на процесора на електронната книга може да варира от 400 до 2000 MHz. Оперативната памет – от 12 MB до 20 MB.

Източник на снимките: pixabay.com