Полезни съвети      

На каква възраст детето да има собствен смартфон?

от Лили Георгиева | 21.03.2019 г.

Решението ви кога да дадете на детето си първия му личен смартфон или таблет е много по-важно, отколкото предполагате. Много родители просто връчват устройството в ръцете на детето, за да може то да гледа на него анимации и друго съдържание, предназначено за възрастта му. От една страна, използването на съвременните технологии е добро нещо. От друга – по-рано се формира зависимост от устройствата, която впоследствие може да се отрази на бъдещето на детето.

Зависимостта от технологиите далеч не е единственият проблем, на който трябва да обърнете внимание като родители.

Социализация

Редица изследвания показват, че около 50% от децата имат свои акаунти в социалните мрежи още преди да са навършили 12 години. При това не е налице ясна корелация между това колко е общителен един човек в мрежата и в реалния живот.

Изследванията не потвърждават понижаването на нивото на общуване на децата. Но това се отнася само до онези деца, които са започнали да използват смартфони в училищна възраст. По-ранно използване на устройствата не се препоръчва.

Като правило наличието на смартфон с приложение като Instagram или Facebook представлява допълнително ниво на комуникация, без което общуването с връстниците може да не е пълноценно.

Кибертормоз

Това е млад термин и означава издевателстване в социалните мрежи. Съгласно данни от анкети, около 28% от учениците съобщават, че в даден момент са били обект на кибертормоз. Ако ви се струва, че лишавайки детето от смартфона и социалните мрежи, ще го избавите от този риск, то това не е така. „Обичайните“ издевателства също са често срещани в наши дни – засягат около 25-30% от учениците. По-ефективен ще е подходът, при който успеете да обясните на детето как да действа в случаи на кибертормоз и да изградите с него отношения, базирани на доверие – така то няма да изпитва страх да ви сподели нещо.

Образование

Трудно е да се оцени на този етап образователният ефект от интернет. Буквално няколко клика ни делят от откриването на търсената информация. В този план детето трябва да умее да борави с търсачките в интернет. Огромните масиви информация обаче крият рискове – част от нея е от недостоверни източници, може да дава погрешни данни и дори лъжливи знания. В този случай е желателно да се използват проверени от вас сайтове и различни официални портали и онлайн библиотеки. Научете детето как да търси достоверна информация в мрежата. То трябва да поставя всяко прочетено нещо в нея под въпрос.

Какво да правите в крайна сметка?

Трябва да бъдете последователни и да не изпадате в крайности. Съществуват редица устройства, специално разработени за деца. Те им позволяват да се обучават да работят с новите технологии, без да ги излагат на рискове.

Заложете на детски таблети и телефони, детски смарт часовници. Така децата ще могат да поддържат връзка с доверени лица – родители, близки членове на семейството и т.н., както и няма да бъде отвличано вниманието им от реклами и опасно съдържание.

Източник на снимките: pixabay.com