Полезни съвети      

Как смартфонът ни предразполага към дебелеене

от Лили Георгиева | 18.03.2019 г.

Смартфоните без всякакво съмнение са доста полезни устройства, които притежават маса функции, опростяващи ежедневните задачи на човека. Не бива да отрича и факта, че всяко нещо, когато е с мяра, е полезно. Когато изпадаме в крайни ситуации, нормално е да очакваме странични ефекти. И то – в негативна посока.

Днес няма да говорим за влиянието на екрана на смартфона върху зрението, както и за въздействието на излъчването на модема върху вътрешните органи. Избрали сме друга актуална тема – надебеляването. Възможно ли е смартфонът да ни прави дебели?

Да, и всичко е много просто като обяснение. Смартфоните предизвикват разсейване на вниманието, отвличат ни от дейностите, които извършваме през деня, понижават нивото на концентрация с честите уведомления, които идват по всяко време. Независимо дали става дума за информация, която ви е потребна, новини, сериали, подкастове или видеа с котета. Да, в тях няма нищо лошо.

А какво правите, когато потребявате всичката тази информация? Хапвате ли?

Изследване, публикувано в списание Physiology and Behavior, показа, че хората които по време на използване на смартфон, консумират доста повече калории, отколкото тези, които не се хранят със смартфон в ръка.

Огледалце, огледалце, кой има най-хубавата фигура на света?

Средно разликата възлиза на до 535 калории. Толкова калории се съдържат в един двоен бургер от заведение за бързо хранене. Ако вземем под внимание факта, че средностатистическият човек има нужда от 2500 калории на ден, то този „бонус“ увеличава значителното нормата.

Сходни изследвания са правени и по отношение на телевизията, персоналните компютри и компютърните системи. При всичките е отчетено, че разсейването на вниманието води до увеличаване на приема на калории.

Какво можем да направим?

Всичко отново е просто. Трябва да превърнем смартфона в партньор. Още днес инсталирайте на устройството приложения, които проследяват активността ви и начина ви на хранене. Има приложения, които изискват допълнително оборудване – например фитнес гривна или смарт часовник, а за други това е излишно.

Примери:

Samsung Health

Това приложение проследява физическата ви активност, храненето, нивото на стреса, честотата на сърдечните съкращения и съня. Помага да си водите дневник с постижения или пък провали. По този начин наблюдавате прогреса си и осъзнавате къде нещата ви куцат. Може да поставяте цели, да синхронизиране носими устройства, смарт устройства и други приложения.

MyFitnessPal

Платформата предлага цел ред приложения и услуги за проследяване на здравословните показатели. Както приложението, така и сайтът към него ще са ви от полза за спазвате диетата си и да не забравяте да тренирате. Те ще определят какво е оптималното ниво на калории, които да потребявате, за да реализирате поставените цели.

Източник на снимките: pixabay.com