Полезни съвети      

Сгъваемият смартфон на Huawei

от Лили Георгиева | 26.02.2019 г.

През последните няколко години мобилната индустрия сякаш бе замряла в очакване на нов тласък напред. Може би той вече е тук. 2019-а година започна да предлага на потребителите невероятни модели в сферата на смартфоните.

Няколко дни след презентацията на южнокорейската концепция за сгъваем смартфон видяхме премиерата на още един модел във същия формат, но не точно. Huawei има свое решение на концепцията гъвкав дисплей. То се различава от това на Samsung. Двете устройства не може да се сбъркат!

И така – новата тенденция на пазара вече е факт.

Какво ново ни показа Huawei?

Да, Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X са премиум устройства и двете са сгъват. Само че Mate X, за разлика от Galaxy Fold, се сгъва навън, а не навътре. По този начин смартфонът разполага със само един дисплей. При Samsung има втори, външен, който в сгънато състояние на устройството прилича на телефона на Nokia отпреди десетилетие.

Целият екран на Huawei Mate X в разгънато състояние е с диагонал 8 инча. Резолюцията на екрана е 2480х2200 при съотношение на страните 8:7,1. В сгънато състояние предната част на дисплея е с диагонал 6,6 инча и резолюция 2480х1148 и съотношение 19,5:9.

Другата страна на дисплея, която може да се използва за преглеждане на съдържание, е с диагонал 6,38 инча и резолюция 2480 × 892 (25:9). Huawei Mate X работи като таблет или смартфон с два дисплея, нещо подобно на Nubia X или Vivo NEX Dual Display.

На страницата на устройството виждаме панел, на който са разположени 4 камери, скенер на пръстови отпечатъци, вграден в копчето за включване, бутон за регулиране на силата на звука и други датчици.

Трябва да отбележим, че Mate X е доста строен – в разгънато състояние е дебел само 5,4 мм. В сгънато този показател достига 11 мм.

Какво има вътре в Huawei Mate X

Huawei Mate X е не само първият сгъваем смартфон на Huawei. Той е първият, който поддържа 5G. Устройството работи с чипсет HiSilicon Kirin 980 в комбинация с Balong 5000 5G.

Компанията подчертава, че Balong 5000 поддържа скорост до 4,6 Гбит/с и на теория потребителят може да сваля видеофайл с размер 1 GB за 3 секунди.

В Huawei Mate X е заложено на батерия с капацитет 4500 мАч, което е повече, отколкото в Huawei Mate 20 Pro (4200 мАч), но по-малко от Huawei Mate 20 X (5000 мАч).

Както в Samsung Galaxy Fold, и тук батерията е разделена на части. Поставена е в двете страни на устройството за балансиране на теглото. Технологията за бързо зареждане позволява да се зареди смартфона до 85% само за 30 минути.

Извод

Тепърва предстои да разберем на какво е възможно сгъваемото устройство на Huawei. Факт е едно – новата ера в сферата на мобилните технологии започна. Ще става все по-интересно.

Източник на снимките: Huawei.com