Полезни съвети      

5 добри алтернативи на Apple AirPods

от Лили Георгиева | 27.12.2018 г.

Търсите слушалки и искате да бъдат реална алтернатива на Apple AirPods? На правилното място сте попаднали. Днес ще поговорим за няколко модела на други компании. Те също заслужават вниманието и високата ви оценка. Да започнем с:

Xiaomi AirDots

По-евтино решение от Apple AirPods, но достойно за покупка. Предлага добро ниво на автономна работа и приемлив звук.

Слушалките на китайския производител надеждно се закрепят в ушите и осигуряват добра звукоизолация. Минус е фактът, че докато със слушалките на Apple може да седите и да разговаряте, без да ги вадите от ушите си, то с AirDots това няма да ви се получи.

Още нещо важно: налице е поддръжка на Bluetooth 5.0 (бързо съединяване, увеличена дистанция на работа, а също така и опции за настройване на жестове.

Автономната работа на Xiaomi AirDots не е на нивото на AirPods, но горе-долу се доближава. При възпроизвеждането на музика в една слушалка получавате 5 часа, а в двете – 4 часа. Производителят гарантира още допълнителни 12 часа при презареждане от калъфа. Някои конкуренти с труд осигуряват 2-3 часа. Заключение – AirDots са добро предложение на пазара.

Huawei FreeBuds

Тези слушалки от Huawei струват горе-долу два пъти повече от Xiaomi AirDots. Това може да се обясни с три ключови преимущества.

Първо, качеството на звука е забележимо по-добро, отколкото това в продукта на Xiaomi. Разликата може да се долови от обичайния потребител, а не само от меломани.

Второ, във FreeBuds е вграден датчик за приближение. Слушалките „знаят“ кога са на ушите ви и кога не са. Ако извадите едната слушалка от ухото си, автоматично музиката спира. Сложите ли я обратно, продължава оттам откъдето е спряла. Освен това телефонът знае към кое устройства да сигнализира, когато слушате музика, а има входящо обаждане.

Трето, на външен вид FreeBuds значително се доближават до AirDots.

Автономната работа на FreeBuds отстъпва пред тази на AirDots. 3 часа в режим възпроизвеждане и 10 с калъф. Двата драйвера потребяват повече енергия, което е напълно логично. Датчикът, общата солидност и качеството на звучене оправдават разликата в цената.

Jabra Elite Sport

Това е най-скъпият продукт в днешния списък. Става дума за съвършено различно ниво на изпълнение и звучене. Слушалките на Jabra са създадени за спортисти. Поради това са максимално компактни и защитени срещу вода.

Миниатюрният размер не пречи с едно зареждане да ги използвате 4 часа, а с кейс – 15 часа.

Да поговорим и за комфорта. Потребителят на Jabra няма нужда да използва жестове или да вади телефона си, за да намали силата на звука. На дребничката слушалка има пълноценни копчета за управление. Втората слушалка се използва за управление на възпроизвеждането – там всичко е ясно.

Качество на звука? Удивително. Версията Sport не поддържа аудиофилския кодек aptX, но поддържа AAC. Самите слушалки звучат максимално равно. Нивото на максимална сила е достатъчно, за да слушате музика в метрото.

Jabra предлагат отлични слушалки за бягане, тренировка и други активности. Дори умеят да измерват пулса ви.

Samsung Gear IconX (2018)

По-рано безжичните слушалки от Samsung бяха предмет на насмешки. Те работеха нестабилно, звукът беше под всякаква критика, а батерията не гарантираше кой знае колко автономна работа.

През 2018 г. нещата се промениха. Samsung откри правилния път към постигането на действително достоен продукт. Той дори гарантира космическа автономност – 8 часа без допълнително презареждане. Освен това калъфът предоставя още енергия.

Звукът е добър. Слушалките са силни и басовете се усещат приятно. Ако използвате смартфон на компанията, аудиото се предава в собствения кодек Samsung Scalable Codec, който осъществява различни манипулации, за да постигне най-добро качество на звучене.

Най-важното в този продукт е, че може да слушате музика без смартфона. В слушалките са вградени 4 GB памет, в които може да заредите от телефона аудиофайлове почти във всеки формат.

Източник на снимките: Samsung.com, mi.com, Huawei.com, jabra.com