Полезни съвети      

Най-значимите смартфони за последните 10 години

от Лили Георгиева | 27.09.2018 г.

Тази седмица Android навърши 10 години. Поради това решихме, че е актуална темата за това кои са най-забележителните и значими смартфони през изминалото десетилетие. В тази статии са разгледани точно тези модели. Вероятно някои читатели не са били още заинтересовани от смартфоните, когато на пазара излязоха култови модели. Този обзор ще коригира пропуска.

Преди да стартираме ще уточним, че през последните две години ситуацията на пазара силно се промени. По-рано HTC, LG, Sony и Samsung бяха уверени лидери, но днес, с нарастването на популярността на китайските производителите, продажбите на гигантите плавно падат.

Samsung Galaxy Note

В края на 2011 г. Samsung представи 5,3-инчовия Galaxy Note с резолюция 800×1280 пиксела и AMOLED-дисплей. Тогава устройството изглеждаше огромно, тъй като стандартният диагонал бе равен на 4 инча.

Смартфонът е снабден с 1 GB оперативна памет, 16 GB вътрешно хранилище, Android 2.3.6. Още тогава устройството поддържаше 4G LTE.

HTC One M7

През 2013 г. One M7 е определян като най-добрият смартфон на пазара. Той стана един от първите Android-и с метален корпус. Смартфонът е с предни колонки и 4,7-инчов FHD-дисплей с плътност на пикселите 469 ppi. Към онова време това е бил най-добрият екран на пазара.

Освен това One M7 е получил технология UltraPixel, която останалите производители започнаха да използват доста по-късно.

OnePlus One

Това устройство в самото начало се продаваше на цена 299 долара – два пъти по-евтино от тогавашните флагмани. Предложи флагмански процесор Snapdragon 801, 3 GB оперативна памет и 5,5-инчов FHD-дисплей. Смартфонът работеше с CyanogenOS, което беше ново за пазара.

Sharp Aquos Crystal

Именно този смартфон е първият на пазара с толкова тънки рамки. Разбира се, долната рамка според съвременните мерки е огромна, но на този етап устройството поразяваше с визията си.

Motorola Moto Droid

Именно серията смартфони Moto Droid даде сериозен тласък на разпространението на Android в цял свят и особено в САЩ. Motorola несъмнено остави следа в развитието на Android.

Samsung Galaxy S3

Мнозина смятат, че Galaxy S2 е най-важният смартфон на Samusng, но според авторите на изданието AndroidInsider най-голяма популярност е пожънал Galaxy S3. Дори и сега може да срещнете хора, които да го използват. През 2012 г. предлагаше по-добър процесор и широк набор функции. Например, беше възможност да се прелистват страници с помощта на поглед, без да се докосва екрана.

Източник на снимките: samsung.com, oneplus.net, htc.com