Полезни съвети      

Остаря ли телефонът ти? Ето какви са тенденциите през 2018 г.

от Лили Георгиева | 25.07.2018 г.

Авторитетният портал GSMArena стигна до някои изводи след като измина първата половина на година. В статистиката са взети предвид 140 от най-популярните модели. С тяхна помощ е съставена картина на състоянието на пазара на смартфони.

Кои са най-популярните габарити, диагонали на екрана, процесори и камери? Всичко това става ясно в доклада на портала. Сравнявайки ги с характеристиките на вашето устройство, може да разберете дали то все още е актуално.

Външен вид

Миналогодишната дома с извитите екрани със съотношение на страните 18:9 и 19:9 доведе до това, че височината на смартфоните нарасна с 3,65 мм при незначително увеличаване на ширината им. През 2018 г. тази тенденция се запази.

Колкото до материалите, от които са изработени корпусите, то почти половината разгледани модели са с корпуси от метал. Почти 1/3 – със задни панели от стъкло. ¼ от моделите са изработени от пластмаса. Дялът на керамичните покрития е около 1%.

Тази година освен това много производители заложиха на ярки цветови решения. Продължава да се търсят модели в класическо черно. На второ място по популярност е синият цвят, а на трето – златисто.

Дисплей

Диагоналът на дисплеите расте с всяка следваща година. През 2018 г. се забелязват много модели с безрамков дизейн и прорез на екрана.

Въпреки постепенния преход към AMOLED матрици, доста устройства на пазара се предлагат с LCD-панели.

Аудио

Отказът на производителите от 3,5-мм аудиожак стана причина за доста недоволства. В реалността само няколко смартфона са лишени от този жак.

Батерия

Времето на автономна работа е сред най-важните характеристи на смартфоните. Този показател се подобрява с всяка следваща година. Как? Расте капацитетът на батериите, подобрява се оптимизацията.

Технологията за бързо зареждане е налице във всеки втори смартфон. Безжичното зареждане на свой ред все още не е толкова популярно.

USB жак

Дълго време microUSB бе единственият стандар за Android-смартфоните, но в последно време производителите започнаха да усвояват по-удобния USB Type-C, който ще замени всички други портове.

Биометрия 

С излизането на iPhone 5S скенерът на пръстови отпечатъци стана един от основните начини за защита на личните данни. Едва 19% от моделите от началото на 2018 г. не предлагат тази опция. При повечето модели скенерът е разположен на задния панел.

Много устройства поддържат и разблокиране с помощта на сканиране на лицето.

Камери

За мнозина камерите са основополагащ фактор при избора на смартфон. Производителите много добре разбират това.

През първата половина на 2018 г. над половината от новите смартфони разполагат с двойни камери, а някои – дори с три. Макар за снимките оптическата стабилизация на изображението да е важна, част от производителите я игнорират.

Средната резолюция на предните камери е 11 MP. Нараснало е търсенето на устройства с 8-мегапикселов сензор.

Оперативна и вътрешна памет

Съставните елементи на смартфоните поевтиняват, това позволява дори в евтини устройства да получаваме повече оперативна памет и повече вътрешна. Така през 2018 г. преобладават моделите с 4 и 6 GB оперативна памет. Средният обем на вътрешните хранилища е 88,2 GB.

Някои производители са се отказали от използването на карти памет.

Процесор

Той повлича всичко след себе си. Най-голяма популярност имат чипсетите Snapdragon от Qualcomm. Те са поставени в 65% от устройствата, излезли на пазара през първата половина на 2018 г.

На второ място по популярност са изделията на MediaTek, следвани от Samsung Exynos и Huawei Kirin.

Средната производителност на смартфоните през 2018 г. очаквано е нараснала в сравнение с миналогодишните модели.

Източник на снимките: htc.com, nokia.com, huawei.com, meizu.com