Полезни съвети      

Защо телефонът забива

от Лили Георгиева | 18.07.2018 г.

Смартфонът, който през първите дни ви радваше с високата производителност на своята работа, в един момент може да започне да работи по-бавно. Или доста бавно. Това, разбира се, води до раздразнение. Губите се цялото удоволствие от играенето на игри, гледането на видеа и дори включването на камерата е съпроводено с безумно чакане от няколко секунди.

Днес ще поговорим за няколко от най-разпространените причини за забиването на смартфона.

Използвате приложения, които работят във фонов режим

Операционната система Android достатъчно добре се справя с разпределението на ресурсите на устройството, за да се осъществяват всички задачи. Когато обаче последните се окажат твърде много, процесът се забавя.

В списъка с приложения, работещи във фонов режим, може да се окажат такива, които вие използвате рядко. Те от време на време се свързват с интернет, обновяват данни и проверяват състоянието на системата. Това се случва във фонов режим и на практика, ако не се замислите по въпроса, няма да забележите произтичащите процеси.

Изходът от ситуацията е да отстраните старите и излишните приложения. Определете в настройките кои от тях разходват най-много ресурси. Дори има приложения за целта – това са Greenify и Servicely.

Няма памет

Скоростта на записване в паметта на телефона пада, ако не разполагате с много такава. Това се отразява негативно върху скоростта на работа изобщо.

Как правилно да зареждаме таблета?

Освен това съществува понятия като фрагментация. Някои сектори на паметта спират да предоставят възможност за четене и запис. Ако във вашия смартфон е налице проблем със свободното място, препоръчваме да се възползвате от карта памет или да използвате облачно хранилище.

Срок на експлоатация на батерията

С времето батерията на смартфона не само губи своя изначален капацитет, но и възможността си да осигурява стабилен волтаж за работа. Това може да стане причина устройството да прегрява, което влияе пряко на производителността.

Освен това устройство със стара батерия се пренатоварва.

Как да използваме оптимално батерията на смартфона?

Решението е едно – сменете батерията.

Проблеми с чипа на паметта

Подобно на батериите, и паметта губи своите качества. Достигайки максимално количество цикли на записване, паметта спира да работи коректно. Колко време ще ви служи зависи от различни фактори. Много зависи например от интензивността на използване. Паметта може да се повреди и в резултат на падане.

Обновления

Често получаваме обновявания на операционната система, а също така и на мобилни приложения. Възможно е този процес да доведе до странични ефекти с негативен характер.

Накрая ще споделим, че обикновено проблемите с производителността се дължат на устаряването на устройството. Подобно на много други неща на света, компонентите в нашите смартфони стареят.

Източник на снимките: huawei.com, pixabay.com, lg.com, mi.com