Полезни съвети      

Защо са му на един смартфон 4 камери

от Лили Георгиева | 18.04.2018 г.

Тъй като развитието на някои параметри на съвременните смартфони съществено се удържат от законите на физиката и нивото на технологични постижения, инженерите работят над количеството. Компонентите, които за момента създават най-големи предизвикателства, са процесорите, матриците, камерите и екраните. Желаейки да повишат качеството на снимките, разработчиците на смартфони от известно време имат навика да предлагат няколко фото модула, които се отличават по характеристики.

Две камери са обичайна придобивка в света на мобилните устройства. Това кара разработчиците да направят крачка напред. Активно се работи върху поставянето не на три модула, а на четири. Да, устройства с четири камери вече съществуват. Спомняте си Huawei Nova 2i, нали?

Но за какво са на смартфоните четири камери? Нека да отговорим на този въпрос

Две отпред и две отзад

В случая с двойните конфигурации от предна и задна камера, когато има по две матрици, разположени от всяка страна, всичко е ясно. При Huawei Nova 2i спомагателните модули имат неголяма резолюция – 2 MP, и се използват за замерване на дълбочината на кадъра. С тяхна помощ се осъществява разделяне на фона и обекта от предния план, така се получава доста интересен художествен ефект. Освен при Huawei, аналогична конфигурация от 4 камери е използвана в китайския смартфон Ulefone Power 3.

Вторите камери определят ясната граница на обекта, който се намира на фокус. Това е необходимо за реализиране на ефекта боке – плавно размиване на предметите, намиращи се на заден план в експозицията. Благодарение на четирите камери смартфонът прави снимки със задната камера и селфи с размиване. Резултатът е по-качествен, когато се използват само програмни алгоритми.

Защо са му на смартфон 4 основни камери?

Засега на пазара такива смартфони няма. Напълно реалистично е скоро обаче да се появят. Причината за това е ограничеността на размерите на корпуса на съвременните устройства. В телефон, чиято дебелина е по-малка от сантиметър, трудно ще се постави добра матрица с настройващ се обектив. Засега максимумът, който е реализиран в мобилно устройство, е настройващата се диафрагма в Samsung Galaxy S9. Тя има само две степени – F/1,5 и F/2,4.

Носител на Пулицър дава съвети как да снимаме

Използването на четири камери съществено са разшири фотографските възможности на смартфоните. В това съмнение няма. В допълнение към основната матрица, снабдена със стандартна оптика, може да се добавят още три с други характеристики обективи.

Например един с приближение, с телеобектив, като при iPhone X. Вторият да е с панорамна оптика и по-широк ъгъл на видимост – като при LG V30. Третият модул може да бъде снабден с матрица с увеличени пиксели и оптика, адаптирана към снимки в нощно време.

Параметрите на оптиката на камерите са ограничени основно от фантазията на инженерите. Една от матриците например може да бъде инфрачервена.

В бъдеще е възможно да станем свидетели на безброй конфигурации от опции. Пример – една обикновена камера, втора с повишена апертура до F/1 или F/1,2, 3 – с 2-кратно увеличение, а 4 – с топловизьор.

Как да правите отлични снимки с Pixel

Друг вариант – една обикновена камера, втората е с модул за повишаване на детайлизацията, третата – телеобектив, четвъртата – матрица, създадена специално за записване на видео с висок FPS.

Източник на снимките: meizu.com, mi.com, huawei.com