Полезни съвети      

Как да изберем Android-смартфон през 2018 г.

от Лили Георгиева | 02.02.2018 г.

В наши дни на пазара има изобилие от различни мобилни устройства. Това прави изборът на смартфон по-труден. Като се има предвид, че повечето модели имат сходен дизайн, логично е да погледнем в тяхната вътрешност.

В тази статия ще ви дадем нужните насоки, за да се ориентирате из морето от устройства. Съобразявайки се с няколко характеристики, може да изберете доста добър смартфон на желаната цена.

Екран

Основна част от всеки смартфон е дисплеят му. Именно от този елементи до 80% зависи дали един модел ще бъде успешен – като правило ако собственикът е доволен от екрана, то той ще затвори очи за всички останали характеристики на смартфона.

За щастие в наши дни нискокачествените матрици с невисока резолюция се срещат все по-рядко. Ще се натъкнете на тях само в най-евтините смартфон. Всички останали апарати са снабдени с ярки и изразителни екрани с добра чувствителност и големи ъгли на видимост.

Когато избирате смартфон, задължително обърнете внимание на следните характеристики на дисплея:

1/ Резолюция

Идеалната резолюция е FullHD или QHD, независимо какъв е диагоналът на екрана. На свой ред HD-резолюцията е подходяща само за относително големи – 4,5 или 5-инчови смартфони.

В последно време на пазара започнаха да се появяват смартфони с 4К матрици. Тези модели обикновено са маркетингов ход на производителя. Не ги препоръчваме.

2/ Диагонал

Понятието оптимален диагонал на екрана за всеки потребител може да бъде различно. „Златната среда“ са устройствата с 5,2-5,5-инчов дисплей. Един такъв смартфон е идеален за изпълнение на всякакви задачи – игри, филми, сърфиране. Освен това удобно ще го управлявате с една ръка.

5-инчови смартфони

Смартфон с екран по-малко от 4,5 инча не препоръчваме да придобивате. Защо? Тъй като елементите от интерфейса ще бъдат твърде дребни. Използването на такова устройства е неудобно.

На пазара ще откриете и 6-инчови смартфони и дори малко отгоре. Те се наричат фаблети. Подходящи са за работа с две ръце.

3/ Без рамки

В последно време много производители започнаха да пускат т.нар. „безрамкови“ смартфони. Тази тенденция е маркетингов ход. Сами може да забележите, че все още са налице рамки около екрана на телефона.

Съществен проблем при този дизайн на устройството е, че екранът е с твърде тънки рамки, което повишава риска от разбиване. Иначе е красиво! Няма спор в това.

Процесор

Още един важен елемент на всеки смартфон е процесорът. Най-добрите модели на пазара са с чипсети Snapdragon от Qualcomm, които имат съответната йерархия:

Индекс 2хх — съвсем слаби процесори, предназначени само за най-прости задачи.

4хх — производителността на такъв процесор стига за социални мрежи и сърфиране, но за игри е недостатъчна.

6хх — това не е флагмански чип, но достатъчно мощен, което го прави достатъчно практичен за всякакви цели.

8хх — топ процесори, които се използват само в скъпите модели смартфони. Такива чипсети лесно се справят с всякакви задачи, включително тежки 3D-игри.

На пазара също така може да срещнете смартфони с чиспети MediaTek. Тази компания пуска по-бюджетни решения, процесорите MediaTek често силно се загряват и бързо се разрежда батерията.

Как да пестим батерията на Android-телефон

В повечето си смартфони компанията Samsung използва флагмански чипове собствено производство. Ако трябва да кажем няколко думи за елитните версии на Exynos, при тях проблеми няма. Въпреки това в по-евтините модели корейските процесори се представят по-зле, отколкото Snapdragon.

Следва Втора част.

Източник на снимките: mi.com, sonymobile.com, htc.com, samsung.com