Полезни съвети      

Телефонът все по-бавно се зарежда. Причини

от Лили Георгиева | 07.10.2016 г.

Обичайните заподозрени в този случай са няколко и ще ги разгледаме поотделно.

Самото определение „мобилно устройство“ говори за това, че в ръцете си държите телефон, който е способен да работи без да е постоянно включен в ел. мрежата.

От друга страна не са малко факторите, които допринасят за разреждането на батерията – процесорът, операционната система, дисплеят, приложенията и редица други са с изострен апетит за енергия.

Това прави показателят „автономна работа“ сред един от най-важните, когато купуваме нов телефон. Съветваме ви да обръщате внимание на него, освен ако не държи да носите със себе си постоянно зарядно или пък външна батерия.

Нека да разгледаме най-типичните причини за проблеми със скоростта на зареждане на телефона или с други думи – обичайните заподозрени:

Заподозрян №1 Качеството на USB кабела

Преди да хвърлите цялата вина върху смартфона и дори преди да пристъпите към закупуването на нова батерия, добре е да проверите дали въобще USB кабелът работи.

Възможно е да е повреден.

Знаете ли, че в името на употребата на органични и безвредни вещества в качеството на защитно покритие на кабелите много от тях се износват по-бързо?

Ако не виждате повреда по кабела, погледнете и дали самият USB порт е наред (търсете признаци за корозия, особено ако сте допускали по-близки срещи с вода).

Заподозрян №2 Недостатъчна мощност на източника на захранване

Съгласно стандартите портовете формат USB 2.0 (най-често срещаната версия на пазара) осигуряват мощност едва мощност 5V, 0,5 A max. Колкото до USB 3.0 – максимумът е 5V, 0,9 A max.

Телефони с изключителна производителност

Заподозрян №3: Повреда по адаптера

След като вече свикнахте да оглеждате телефона си за повреди, защо не проверите и адаптера – забелязвате ли наличие на външни повреди?

Как да пестим батерията на телефона

Трябва да знаете също така и какви са качествените характеристика на адаптера. Ако той предава ток с големина 1 А, процесът на зареждане ще бъде времеемък.

Разбира се, при избора на адаптер трябва да отчетете и възможностите на самия телефон. По-силен ток може да доведе до обратен ефект.

sony

За ориентир използвайте параметрите на оригиналния адаптер.

Заподозрян №4 Остарял телефон

Като всяко нещо в живота и телефоните остаряват. Ако апаратът ви е от преди 2 години, не можете да очаквате от него геройства.

Решете проблема си, като разгледайте най-актуалните и изгодни оферти за смартфони в Sravni.bg.

Заподозрян №5 Добре де, батерията се е развалила

Факт е, че способността на батерията да поддържа захранването на устройството се влошава с времето.

С всяка изминала година пълното й зареждане ще изисква повече време. След три години експлоатация дори можете да забележите необичайно поведение на смартфона си – непредсказуемо изключване при намаляване на заряда на батерията и т.н.

Ако регистрирате такива отклонения, снабдете се с нова батерия.

htc one m8

Заподозрян №6 Някои нарушени правила при употреба на телефона

Знаете ли, че не е препоръчително да използвате смартфона по време на зареждане? Ако все пак ви се наложи да го направите, желателно е да намалите яркостта на екрана до минимум.

Не е лоша идея и да изключите всички ненужни процеси и приложения.

Източник на снимките: htc.com, microsoft.com, sonymobile.com