Полезни съвети      

8 мита за смартфоните, разбити на пух и прах

от Лили Георгиева | 20.06.2016 г.

Заблудите и митовете за смартфоните са много. Дори може да не подозирате, че част от тях са във вашия арсенал. Не ли? Тогава хвърлете поглед към следващите 8 мита за смартфоните. Време е да ги направим на пух и прах!

Мит №1: Батерията на телефона трябва напълно да се разреди, за да я заредите отново

Този сценарий бе актуален при никеловите батерии, днес обаче нещата стоят съвсем иначе.

Съвременните батерии са литиево-йонни, те нямат т.нар. ефект на „паметта“. Освен това е препоръчително те да бъдат зареждани по-начесто и да не бъде изтощавана напълно енергията им.

Тези препоръки се дължат на факта, че животът на литиево-йонните батерии се измерва по количеството на циклите на пълно разреждане. Затова се старайте да поддържате нивото на заряд не по-ниско от 50%.

Мит №2: Налага се да се инсталират антивирусни програми и на смартфоните

Meizu Pro 6

Това не е точно така. В основата на Android режи ядро Linux, което отговаря за спазването на правата за достъп, следи процесите в устройството и коректното им изпълнение.

Тази система на работа позволява да се съхраняват данните от всяка програма без „нахлуване“ на „съседи“. Резултатът е защита на конфиденциалната информация.

Така, дори и в телефона ви да попадне вирус, той получава достъп само до съдържащата се информация на SD картата.

Мит №3: Затварянето на приложенията в мениджъра на задачите води до увеличаване на продължителността на работа на телефона

Този мит битуваше дълги години. Време е да бъде забравен!

Единствената разумна причина да изключите приложение ръчно е, защото е забило. В противен случай не постигате никакъв положителен резултат.

Мит 4: Колкото повече са ядрата в процесора, толкова по-бърз е смартфонът

Броят на ядрата, високите тактови честоти, безумната резолюция на екрана и мегапикселите на камерата – всичко това са показатели, които понякога змогат да завъртят главата на потребителя и той често попада в капана на самозаблудата.

Мит №5: Колкото повече мегапиксели, толкова по-добра камера

xiaomi mi 5 4

Основен критерий за оценка на камерата в наши дни е количеството на мегапикселите. Маркетолозите твърдят, че колкото повече са те, толкова по-вълшебни снимки ще напарвите.

Всъщност, пикселите влияят само на размера на изображението. Реално влияние на качеството оказва величината на пиксела – колкото по-голям е той, толкова по-способен е да улавя и толкова по-малко шум ще забележите на снимката. В същото време цветопредаването ще се запази на ниво.

Мит №6: Ако включите режим „Полет“ или извадите SIM картата, спецслужбите ще ви изгубят следите

Телефони с 3 SIM карти

Истината е, че дори в изключен режим можете да бъдете проследени. Смартфонът може да изглежда удобно изключен, но не е. Дори и в такъв режим, той продължава да изразходва енергия.

А какво се случва, когато извадите SIM картата? Остава включен радио модулът, а той е достатъчен, за да ви открият спецслужбите.

Мит №7: Бързото зареждане е вредно за батерията на смартфона

Битуваше такъв предразсъдък, че бързото зареждане вреди на батерията, намалява нейния капацитет и съкращава живота й.

Мит №8: Колкото по-голяма е резолюцията, толкова по-добър е дисплеят

Това отново е тема, свързана с борбата на маркетинг експертите да ви убедят да купите един продукт вместо друг.

Човешкото око не е като компютъра. То има ограничени способности. Плътност на пикселите над 300 ppi не може да бъде оценена подобаващо, тъй като на практика за човека разликата е невидима.

Освен това трябва да знаете, че всеки дисплей с висока плътност на пикселите има по-високи изисквания към графичния процесор, а това означава, че се изразходва повече енергия.

Източник на снимките: htc.com, meizu.com, mi.com