Полезни съвети      

Сравни Xiaomi Mi 5 vs. Meizu Pro 6

от Лили Георгиева | 08.06.2016 г.

Кой от двата флагмана е по-добър? Ако погледнем автономността, практичността, качеството на снимките и производителността, отговорът се откроява сам.

Дизайн

Когато погледнете Meizu Pro 6, може да ви напомни до известна степен на iPhone 6. Дизайнът на телефона се доближава до този на айфона, но, разбира се, разлики няма как да няма. В същото време Xiaomi Mi 5 впечатлява с изпълнението на елементите. Гръбчето на телефона е привлекателно на вид и изящно.

Звук

По отношение на звука везните наклоняват към Meizu Pro 6, който е снабден с чип, „виновен“ за отличното качество. Чуват се басовете, звукът е сочен и обемен, макар чипът да е по-прост, отколкото в предшественика му Pro 5.

Звученето на Xiaomi Mi 5 е по-плоско и рязко. Затова пък се характеризира със завидна сила.

xiaomi mi 5

Практичност

И двата смартфона могат да влязат в семейството на непрактичните устройства, тъй като са изработени от метал (Meizu) и стъкло (Xiaomi). И двата материала са чупливи и склонни към повишен риск от изпускане от ръцете. Металът може да е по-издръжлив, но се драска и цапа по-лесно.

Xiaomi Mi 5 vs. Meizu Pro 6 си приличат по това, че батерията не се сваля.

Meizu Pro 6 1

Екран

Meizu Pro 6 предлага на потребителя SUPER AMOLED екран с диагонал 5,2 инча и резолюция Full HD. Този тип матрица е добра, потребява малко енергия, предлага широки ъгли на обзора и дълбочина на черния цвят. Дисплеят поддържа аналог на функцията 3D Touch – 3DPress, т.е. разпознава различната сила на натиск, както е в новия флагман на Apple – iPhone 6s.

Екранът на Xiaomi Mi 5 също не е лош. Диагоналът му е същият, налице е отново Full HD, но матрицата е IPS. Черният цвят е някакси тъмносив, а ъглите на обзора не са толкова добри. Потреблението на енергия е по-високо.

xiaomi mi 5 1

Камера

Тестовете с камерите на двата смартфона показват една теория, която мнозина поддържат. Количеството на мегапикселите не е решаващо. От значение са органичността и точността на алгоритмите на постобработка.

Снимките с Meizu се характеризират с висок контраст, а с Xiaomi изглеждат по-естествени.

xiaomi mi 5 2

Ако търсите телефон, който снима добре нощно време, изберете Xiaomi Mi 5. Получавате повече рязкост, по-малко шумове. Този модел предлага още оптическа стабилизация срещу лазерен фокус при Meizu Pro 6 (камерата фокусира по-бързо обектите).

Сравнете 5 айфона

Meizu Pro 6 3

Производителност

Xiaomi Mi 5 е снабден с топов процесор Qualcomm Snapdragon 820 и 3 GB оперативна памет. Резултатът е поразителен.

От своя страна MeizuPro 6 също работи с добър процесор, но китайски – Mediatek Xelio X25 с 10 ядра и 4 GB оперативна памет.

xiaomi mi 5 meizu 6 pro

Автономност

Заради екрана и грамотната оптимизация батерията на смартфона на Meizu може да ви служи вярно в продължение на 12,5 часа непрекъснато гледане на видео. При конкурента времето се изчерпва до малко над 6 часа. Два пъти по-малко!

Колкото до скоростта на зареждане на батерията – Xiaomi печели вниманието ни с бързина. Изискват се 1 час и 50 минути за цялостно зареждане или половин час за 27% от батерията. При модела на Meizu този процес е неравномерен – телефонът се зарежда бързо от 0% до 25%, но след това скоростта се забавя.

Източник на снимките: meizu.com, mi.com