Полезни съвети      

Ще разполагаме с 3D Touch на всеки телефон?

от Лили Георгиева | 01.06.2016 г.

Към днешна дата удоволствието да изпитат взаимодействието с чувствителния на силата на натиска екран имат само собствениците на смартфони iPhone 6s, Huawei Mate S и Meizu Pro 6. Не са малко хората, които оценяват нововъведението като маловажно. В същото време в мрежата се срещат доста одобрителни коментари по отношение на внедряването на Force Touch в Android N.

Струва ни се, че молбите на последната група бяха чути.

Любопитното е, че ухо за потребителското мнение дават не разработчиците от Alphbet, а инженери от Мичиганския университет, които са разработили уникален софтуер, който добавя желаната функция.

Има една разлика, която новаторското решение, притежава, спрямо версиите на Apple, Huawei и Meizu. Последните функционират изключително с помощта на специални датчици, които са разположени в дисплеите на телефоните.

Технологията ForcePhone, както е кръстена от създателите си, функционира иначе. За сметка на взаимодействието с вградения в телефона микрофон и външна колонка, тя улавя колебанията при докосването с пръст на екрана.

Лежащата в основата на интерфейса простота му позволява да бъде използван при всякакви устройства, без значение каква е операционната система.

Сравнете 5 айфона

Откритите тестове на ForcePhone започват през юни тази година. Според слуховете с опцията за 3D Touch ще могат да разполагат и доста ранни модели телефони.

iphone 6s

3D Touch е естествен начин за взаимодействие с програмни интерфейси, смята програмният директор на Parallels Access Алекс Пацай. По думите му става дума за много интересна технология, наличието на която провокира един въпрос: Защо не е приложена по-рано?

Самият факт на измерване на силата на натиска не е нищо ново, казва той.

Пацай винаги е смятал двумерното ограничение на сензорните екрани за странно. За него плъзгането на пръста по екрана е било недостатъчно. Да се упражнява натиск върху екрана е не по-малко естествено. Оценката му е, че 3D Touch е удобна и полезна технология.

Алекс Пацай сподели преди време и по какъв начин използва нововъведението, а също така и къде го игнорира. Той прилага 3D Touch за пускане на определени функции в приложения чрез извикването на команда в менюто на иконката на приложението. Съкращава се времето за достъп.

Технологията е толкова проста, че се привиква бързо, допълва Пацай. Дотолкова, че отсъствието на поддръжката на тази технология в някои приложения го разстройва.

Как функцията 3D Touch улеснява живота?

Предимствата и достойнствата са много. Например, можете по-бързо и лесно да работите с приложения. Улавянето на различната сила на натиск се използва максимално за различни начини на взаимодействие с устройството.

Huawei Mate 8 4

Различната сила на натиск ще бъде от полза и за любителите на видео игрите. Технологията 3D Touch отваря много възможности, чийто пълен потенциал ще бъде оценен в бъдеще. Прочетете още в специалната ни статия, посветена на темата.

Източник на снимките: apple.com, meizu.com