Полезни съвети      

Aston Martin Racing ще гони успеха с гуми на Dunlop

от Лили Георгиева | 22.03.2016 г.

Зимата приключи и отстъпи мястото си на пролетта.

На дневен ред идва смяната на зимните гуми с летни. Това е важно не само от гледна точка на негативното въздействие на високите температури върху износването на зимните гуми (износват се по-интензивно), но и с цел спестяване на разход на гориво.

За приближаването на хубавото време и активния състезателен сезон говори и наскоро обявеното сътрудничество между Аston Martin Racing и Dunlop. Двете компании ще убединят експертността и опита си по време на световния автомобилен шампионат за издържливост FIA World Endurance Championship 2016, който включва и състезанието 24 часа Льо Ман, където Dunlop има повече победи (34), отколкото всяка друга компания за гуми.

Със състезателните гуми Dunlop Sport Maxx Aston Martin се надяват да подобрят още повече аеродинамичните характеристики, осигурявайки по-голяма стабилност при висока скорост и подобрено сцепление.

Сътрудничеството между двете компании ще обхване и състезанието 24 часа Нюрбургринг.

Дан Сейърс, техническият директор на Aston Martin Racing, е изключително доволен от избора на Dunlop. По думите му с толкова качествени гуми сезонът ще бъде успешен.

„Екипът е напълно уверен в позицията ни този сезон и аз твърдо вярвам, че Dunlop Sport Maxx е идеалната гума, която ще ни помогне да постигнем резултатите, които желаем. Очакваме с нетърпение да работим в тясно сътрудничество с екипа на Dunlop през целия сезон на FIA WEC 2016 и също така на 24 часа Нюрбургринг, където ще се състезаваме с V12 Vantage GT3 „, казва Сейърс.

От своя страна Ксавиер Фрайпонт, управляващ директор на Dunlop мотоспорт за Европа, сподели, че следващата стъпка за компанията е да се върне в челните редици на FIA World Endurance.

Aston Martin Racing Aston Martin Vantage GTE Studio Images 18th February 2016. Photo: Drew Gibson.

Aston Martin Racing
Aston Martin Vantage GTE Studio Images
18th February 2016.
Photo: Drew Gibson.

Дали надеждите му ще се сбъднат, престои да разберем.

Кога да сменим летните гуми?

Експерти препоръчват да сменим зимните гуми с летни, щом средноденонощната температура на въздуха премине границата от +7 градуса.

Разбира се, не бързайте да сменяте гумите веднага, щом усетите първия топъл ден. Изчакайте да мине седмица, през която средната температура на въздуха да се стабилизира над посочения градус. По този начин ще избегнете нежелано увреждане на летните гуми и ще бъдете по-сигурни на пътя.

Кои са най-популярните гуми у нас?

По принцип гумите се делят на 3 класа: икономичен, среден и висок.

Икономичният клас обхваща гуми, които се произвеждат по вече проверени технологии, които едно време са били актуални за високия клас. Този тип гуми са отлични за градски условия и автомобилите от нисък и среден клас. Те са предназначени за потребители, които търсят добри гуми на ниска цена и които не изминават хиляди километри месечно.

Сред популярните модели от икономичния клас са: Barum Brillantis 2, Dеbica Passio 2, Dеbica Navigator 2, Sava Perfecta, Goodride H550A и др.

Средният клас гуми представлява компромисно решение между цена и качество. Те са подходящи за ежедневна употреба в градска среда и на дълъг път.

Сред популярните модели от средния клас са: Uniroyal RainExpert, Fulda ECOCONTROL, Kleber DYNAXER HP 3, Firestone TZ300 и др.

55230e0909df327c5500578e-400x400-resize-transparentВисокият клас гуми са изборът на шофьори, които имат високи критерии към качеството на гумите.

Те са предназначени за каране при всякакви условия и осигуряват максимална сигурност в екстремни ситуации. Цената им висока, тъй като в тях се влагат много инвестиции и качествени материали.

Ако на пазара се появят гуми с изключителни характеристики, то те ще бъдат във високия клас.

Неслучайно този тип гуми се използват както при автомобилите от среден клас, така и при лимузините, спортните автомобили и т.н.

Сред популярните модели от високия клас са: Michelin Energy Saver, Goodyear EFFICIENTGRIP, Goodyear DURAGRIP, Dunlop BlueResponse, Dunlop SP SPORT, Continental ContiEcoContact 3, Continental ContiPremiumContact 5 и др.