Полезни съвети      

Телефоните, които най-често се чупят

от Лили Георгиева | 21.03.2016 г.

Предоставените през февруари тази година анализи на Blanco Technology Group дадоха интересна гледна точка към случващото се на пазара на смартфони по цял свят.

Оказа се, че когато става дума за грешки, най-много са те при Android-телефоните – цели 85 %, докато при устройствата с iOS, грешките са само 15 %.

Стана ясно още, че най-често се чупят моделите на марки като Lenovo, Motorola, Xiaomi, ASUS и др. А най-рядко? Тези на Samsung.

Ако трябва да съдим по съотношението на грешките спрямо количеството на пуснатите на пазара смартфони, не е никак розово положението на две компании – Xiaomi и ASUS. По данни на експерти, собствениците на мобилни телефони с тази марка се обръщат към услугите на сервизи два пъти по-често.

Да разгледаме кои са най-често чупещите се телефони. Ще ги обявим във възходящ ред.

BlackBerry Bold 9900

BlackBerry Bold 9900

По данни на Mobile Insurance това е смартфонът, който не е сред най-популярните, но пък за сметка на това често се оказва в сервиз. Оказва се, че много хора държат на този модел – той не е олицетворение на най-новите въведения в смартфон индустрията, но пък се ползва с репутация и създава имидж.

Как правилно да зареждаме батерията на телефона?

Какви са недостатъците му? Автономната работа куца. Едва едно денонощие. Камерата е остаряла, а фирменият интерфейс е непонятен. Потребителят изпитва трудности при заснемането на видео и последващото му възпроизвеждане.

С други думи – красив, но скучен и определено нефукционален.

iPhone 4/6

iPhone 4 1

Интересна статистика сочи, че белите модели телефони по-често се нуждаят от ремонт, отколкото другите. Отговор на това интересно явление засега няма. Друг любопитен детайл: експерти съветват, когато искаме надежден телефон, да не си купуваме най-новия, а предходния. Така ще избегнем евентуални производствени дефекти, които не са били доловени навреме.

Nokia Lumia 610

Сред основните критики към Lumia телефоните са некачествен корпус и „недоразвита“ операционна система. Наред с минусите има и плюсове, разбира се.

Сред най-рисковите покупки се оказва моделът Nokia Lumia 610. Той най-често попада в ръцете на техници.

HTC Desire S

HTC Desire S

Показва ме ви класически пример за смартфон, който се оказва „черната овца“. Така поне сочат анализите. Сред проблемите на HTC е сглобката, която не позволява да се направи удачен ремонт. Този показател е много важен, когато нямате доверие на ръцете си, т.е. често изпускате устройството от високо.

Основните критики към този модел са насочени към батерията, системата за управление и камерите.

Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S3

Челното място в класацията се заема от този модел. Макар Samsung да се слави с изключителна популярност и редки проблеми откъм потребност от сервиз, във всяка едно смартфон „семейство“ може да има проблеми устройства.

При Samsung най-голяма потребност от ремонти е имал Galaxy S3, той е и един от най-популярните сред потребителите в наши дни.

При падането му от високо най-честите последствия се изразяват в чупене на пластмасовия корпус, екрана или пък копчетата.

Източник на снимките: samsung.com, htc.com, apple.com, blackberry.com