Полезни съвети      

Нови вид стъкло ще замени телевизорите

от Лили Георгиева | 23.02.2016 г.
Новият SAMSUNG UE-48JS8500

В последно време иновативните решения, свързани с подобряването на потребителската електроника, са толкова напредничави и причудливи, че сякаш нищо не може да ни изненада. Освен факта, че е напълно възможно в бъдеще да гледаме телевизия с поглед насочен към собствения си прозорец.

Канадски учени от Британска Колумбия са изобретили нов вид стъкло. То е способно да реагира на преминаващи потоци светлина. След години тази технология може да бъде приложена в проектирането на телевизори ново поколение. Т.е.? Обикновеното стъкло с лекота ще се превръща в телевизор.

Имаме известна информация за технологията на производство на това стъкло. В процеса на изработването му то се покрива с тънък слой токопроводящ метал, който позволява да се контролират потоците от постъпващи светлинни лъчи.

Следващата стъпка на учените ще бъде да се опитат да използват технологията „умно стъкло“ при по-големи повърхности, съпоставими с мащабите на прозорците в апартамент.

Според изследователите тази технология ще влезе в употреба и за климатичната техника.

Това, което не ни е ясно на нас, потребителите, е, каква е достъпността на използваните материали и дали тези на пръв поглед интересни за употреба нови продукти няма да бъдат прекалено скъпи за масовия джоб.

lg television

А иновациите в сферата на телевизорите текат с пълна пара при големи производители като Samsung и LG. Любопитно е тяхното поведение.

Какъв ще бъде LG G5?

На януарското изложение CES в Лас Вегас видяхме LG да предлага функцията 3D само при флагманските модели телевизори. Носят се слухове, че компанията значително е редуцирала количеството на тези модели. През миналата година те съставляваха около 40 % от телевизорите, а тази година едва достигат 20 %.

lg oled

Това е знак, че 3D телевизорите залязват. Технологията на обемната картина категорично е в период на упадък и той започна преди 3 години. LG е поредната компания, която прави крачка назад в това отношение, след BBC, Sky и др.

Тук е добре да споменем, че става дума само за домашните телевизори. Към днешна дата филмите във формат 3D се радват на неотмираща популярност.

Това, с което ще запомним LG Electronics от тазгодишното изложение в Лас Вегас, е

98-инчовото чудовище под номер H9800 с резолюция 8К.

Телевизорът ще се появи по магазините през втората половина на 2016 година.

samsung tv

Докато LG съкращава наполовина обема на 3D телевизорите, друг гигант в потребителската електроника Samsung отказва да даде каквото и да е обяснение на политиката си. Според слуховете Samsung напълно ще се откаже от производството на такива телевизори. За това говори прекратяването на поръчките на 3D очила.

Мотивите за стопяването на интереса към 3D технологиите не са ясни. От Samsung се позовават на стриктните правила в компанията, които забраняват изнасянето на каквато и да било производствена информация за бъдещи продукти.

Източник на снимките: lg.com, samsung.com