Полезни съвети      

Ще зареждаме смартфона си, както си вървим

от Лили Георгиева | 08.01.2016 г.

Много пъти сме ви подчертавали колко неприятно е, когато разберете, че батерията на смартфона е на критично ниско ниво. Продължителността на автономната работа на съвременните смартфони е основен технически параметър, когато става дума за достойнства. Неслучайно тази информация присъства при официалното обявяване на нов модел.

Индустрията определено има проблем с батерията, но учени от MIT са на път да го разрешат веднъж завинаги. Те разработват метод за преобразуване на механическата енергия от ходенето в електрическа, която може да бъде използвана за зареждане на мобилни устройства.

По този начин,

стига да бъдем физически активни, ще зареждаме смартфона си, както си вървим.

Технологията, която учените искат да използват, може да бъде описана по следния начин: две тънки пластини от литиева сплав се използват в качеството на електроди. Те са разделени от слой порест полимер, пропит с течен електролит. Тънката конструкцията е идеална за движението на йоните на лития между пластините.

Устройството, което бъде създадено по тази технология, ще може не само да натрупва енергия, но и да я предава на други – например, смарт часовник, смартфон и друга мобилна електроника.

Неудобната новина е, че изследователите от MIT са все още в началото на пътя си към осъществяването на тази идея. На нас ни се струва, че отдавна е хрумнала и на други хора, но определено не е лесна за изпълнение.

По думите на професор Джу Ли от MIT, ефективността на съвременните прототипи е 15 %, но теоретически може да се достигне показател 100 %.

Един ден дано видим идеята на учените осъществена!

А докато това стане, други учени работят не върху стимулирането на физическата активност на човечеството, а върху улесняването на ежедневния живот. Става дума за едно от новите изобретения, показани на технологичното изложение в Лас Вегас.

CES 2016 ще бъде запомнено с много неща, но е рано да дадем окончателно резюме. Затова пък можем още сега да обърнем внимание на един робот. Той изпълнява две основни функции – личен асистент и лично мобилно средство. За развълнуваните ще уточним, че предстои да излезе на пазара в средата на 2016 година.

robotРоботът може да бъде трансформиран в транспортно средство само с единично потупване по главата. Когато е в режим робот, малкото „човече” може да ви следва по петите, да носи тежките торби с хранителни продукти и да проверява кой звъни на вратата. Дизайнът е на компаниите Segway, Intel и популярния стартъп Xiaomi.

Как технологията 3D Touch улеснява живота

Segway обаче не е единствената компания, която има афинитет към роботите лични асистенти. Едно познато име – Sharp, също е запретнало ръкави върху изобретяването на

миниатюрен робот-асистент, който функционира и като смартфон.

Очаква се да бъде достъпен на пазара до края на първата половина на 2016 година.

Изложението в Лас Вегас продължава, предстои да видим премиерата на още много полезни устройства, а също така и да разберем колко по-интелигентен може да стане домът ни. Ако вече не сте научили, Samsung вдигнаха завесата над една от своите тайни технологични проекти: хладилник с гигантски външен сензорен дисплей, като на смартфон.

samsunf refrigerator

Става дума за голям хладилник, на една от вратите, на който, е разположен дисплей, управляван с ОС Android. Дисплеят напълно копира навигационните сензорни „копчета” на смартфона. Какви са пълните функционални възможности на устройството предстои да разберем съвсем скоро. Определено още сега можем да кажем, че хладилникът-смартфон ще се превърне кухнята в по-интересно място!

Източник на снимките: youtube.com, vivo.my