Полезни съвети      

Защо смартфоните най-често падат с екрана надолу?

от Лили Георгиева | 11.12.2015 г.

Оказва се, смартфоните не могат да избегнат съдбата на филийките, намазани с масло. За това има научно обяснение.

Проучвания сочат, че 29 % от потребителите поне веднъж са чупили дисплея на телефона си. Като се позамислим, това число не е никак малко. На практика означава, че всеки трети е имал неудоволствието да види характерните пукнатини.

Как трябва да падне един смартфон, за да не се счупи? Със сигурност има доста фактори, които влияят върху резултата от удара в земята, но вероятността любимото ви устройство да падне с екрана надолу и да се напука варира от 50-60 % в зависимост от материала, от който е направен, и ергономичността му. Този факт обезсилва напълно убедеността ви, че само на карък като вас може да му се случи да изпусне телефона си и той моментално да се обнови с дисплей на паяжина.

Не, не ви се случва само на вас. Според учени всъщност да не ви падне телефона с екрана надолу е  рядкост.

Но защото смартфоните най-често падат на земята като намазани с масло филийки?

До отговора достига британският физик Робърт Матюз.

Той преподава в Астънския университет и преди време получава финансови средства от Motorola, за да проучи въпроса детайлно. В резултат на проучванията му преди време компанията пусна на пазара смартфон с нечупещ се дисплей – Droid Turbo 2 с екран ShatterShield.

Формулата, по която се обяснява падането на смартфоните, изглежда така:

aa1

g — ускорение при свободно падане, L — дължина на устройството, θ — начален ъгъл на въртене, при което устройството започва да пада, а δ — разстояние от центъра на тежестта до оста на въртене (p = 2δ/L).

aaС други думи какво точно иска да ни каже физикът Матюз с формулата си? Смартфонът пада с екрана надолу, защото в повечето случаи потребителят го държи по-високо от центъра на тежестта. При такава позиция на смартфона рискът да падне с „лицето надолу“ е най-висок.

Надали съществува начин, по който да защитим напълно телефона са от счупване. На пазара обаче можете да намерите разнообразие от калъфи и предпазни продукти, разработени специално за максимална защита на смартфоните. Част от тях са дело на самите производители на мобилни устройства, а други – на компании, които определено виждат в калъфи нещо повече от просто защитна функция.

Калъфите могат да бъдат

кожени, пластмасови, силиконови/гелови, метални, дървени и от тъкани. Кожените са надеждни и приятни на пипане, а пластмасовите са леки, гъвкави и доста дълготрайни. Освен това материалът позволява да се създават разнообразни форми и размери. Силиконовите и геловите са еластични и отлично омекотяват удара при падане. Те не добавят кой знае каква тежест към теглото на телефона. Металните също са надеждни и изглеждат доста стилни. Цената им обаче понякога е твърде висока за масовия потребител. А какво да кажем за дървените? Те са разработени за хора, които са поклонници на екоматериалите. Този тип калъфи са доста здрави, леки и изглеждат оригинално. Накрая, калъфите от тъкани предлагат на потребителя разнообразие от възможности за съчетаване на цветове, мотиви и Baseusплетени детайли, но пък те надали ще спасят смартфона от счупване при падане.

Предлагаме на вниманието ви няколко калъфа, които не само защитават смартфона ви, но и, както споменахме по-горе, му дават допълнителна стойност.

Неочакваните инциденти в живота на смартфоните

Този кожен калъф ще опази айфона ви, ако падне на земята. Притежава няколко функции, като например „режим на сън“ и „адаптирано прозорче“. С този калъф не е нужно всеки път да разблокирате и блокирате айфона си, самият той го прави. Прозорецът ви позволява да държите под окол постъпващата информация и уведомления, а също така да отговаряте на позвънявания без да отваряте калъфа.

Otterbox Defender CaseOtterbox Defender Case за HTC One

Елегантен и функционален кейс, който предлага три слоя на защита. Защитава смартфона от всички страни, като материалът, от който е направен, не създава ефект на плъзгане. Дисплеят на телефонът е защитен чрез специална тънка мембрана, позволяваща да продължите да работите с екрана и да не оставяте отпечатъци.

griffnGriffin Survivor за Galaxy S4

С този кейс Samsung Galaxy S4 е защитен срещу прах, вода, удари, мръсотия и падане от височина 1,8 метра. Патентованата технология е тествана и сертифицирана, като отговаря на условията на Американския стандарт 810F.

Тънката мембрана над екрана позволява да работите с телефона без да отваряте кейса. Щипката служи както за закрепяне на колана, така и като стойка.

nilkinNILLKIN LG L Bello

Страничният флип калъф защитава смартфона изцяло. Аксесоарът е изработен със стил, като оставя достъпни всички бутони и портове. Кръглото прозорче има няколко функции – да следите времето и да приемате/отхвърляте повиквания.

Разгледайте още много предложения за калъфи в Sravni.bg!