Полезни съвети      

Прогнози за по-слаби приходи от iPhone 6s, но какво от това?

от Лили Георгиева | 23.09.2015 г.

От 25 септември новият iPhone 6s ще бъде наличен в магазините на Apple в 12 страни. До края на годината – в общо 130 страни от цял свят. До този момент покупката на телефона се случваше само с предварителна поръчка, но настъпва времето за действие на място.

Въпреки масовата информация за рекордни поръчки на телефона, надминаващи тези на предшественика – iPhone 6, според не един виден анализатор на пазара на мобилни технологии, Apple се очертава да прибере по-скромна печалба тази година. Причината се крие във факта, че разходите за изработката на iPhone 6s нарастват, цената му на дребно също, но не достатъчно, за да гарантира по-големи приходи.

Обещанието за по-слаби приходи от iPhone 6s

прозира и от блиц анкетното ни проучване сред собственици на мобилни телефони. Резултатите ни показват, че феновете на Apple не са какви да е хора. В отличие от всички останали собственикът на iPhone не жадува да притежава друг телефон освен такъв на Apple.

В подкрепа на прогнозата, че е напълно вероятно да има слаби приходи от продажбата на iPhone 6s и iPhone 6s Plus, идва наблюдението ни, че част от потребителите на айфони у нас нямат намерение на сменят телефона си с най-актуалния модел. Те дори не го планират, въпреки че умишлено ги питаме с какъв телефон биха сменили настоящия си. Освен това част от респондентите отговарят, че искат по-стари модели – например, iPhone 4 или iPhone 6. Разбира се, сред отговорите присъстват и пожелания за iPhone 6s, но те са по-малко в сравнение с останалите отговори.

Проучването ни не е достатъчно задълбочено, за да изведе причините, поради които българите не са въодушевени от появата на новия Apple телефон. Едно е факт обаче –

почитателите на марката нямат намерение да изневерят с друга.

Още информация за анкетата ни ще получите съвсем скоро, когато анализираме напълно данните. Гарантираме ви любопитни заключения и още по-любопитни потребителски прескачания от един производител на друг.

iphone 6s

Но да се върнем на iPhone 6s. Въпросът за цената на устройството е сякаш несъстоятелен, колкото и данни да се появяват в медиите относно това коя част колко струва. Феновете на Apple не са хора, които ще държат сметка за малките детайли, когато искат да видят в ръцете си „големия” продукт. Сега най-актуалният въпрос е кога новият айфон ще може да бъде в рецете им. А ние вече ви го казахме, след 25-ти септември той ще е в магазинната мрежа, като до края на годината ще го видим и у нас.

Любопитна ли е темата с цената на телефона. Ето малко повече данни към момента, 23 септември – два дни преди пазарната премиера на iPhone 6s:

Цена с договор в САЩ:

iPhone 6S 16GB: $199

iPhone 6S 64GB: $299

iPhone 6S 128GB: $399

 

Цена с договор в САЩ:

iPhone 6S 16GB: $649

iPhone 6S 64GB: $749

iPhone 6S 128GB: $849

 

Цена без договор в Канада:

iPhone 6S 16GB: $749

iPhone 6S 64GB: $859

iPhone 6S 128GB: $969

 

Цена без договор във Великобритания:

iPhone 6S 16GB: £539

iPhone 6S 64GB: £619

iPhone 6S 128GB: £699

 

Цена без договор в Германия:

iPhone 6S 16GB: $699

iPhone 6S 64GB: $799

iPhone 6S 128GB: $899

Още аргументи „За” по-слаби приходи:

– Според CNBC, позоваващ се на много опитен технологичен анализатор, надеждите на Apple да надвиши търсенето на миналогодишния модел са неоправдани. Констатацията се базира на доклад на Анди Харгрийвс, топ алазиратор на Уол Стрийт. По думите му, търсенето на iPhone 6s е със 75 % по-слабо, отколкото миналата година на iPhone 6 и дори на модела iPhone 5s през 2013 година.

iphone 6s 1– Миналия понеделник Apple заяви, че е на път да бие рекорда по продажби от първата седмица миналата година, визирайки 10 000 000 устройства, но последващата информация не бе публикувана.

– Още преди премиерата на 9 септември много индустриални коментатори заявиха, че имат сериозни съмнения относно привлекателността на новите айфони. Липсва уникален ключов атрибут, който да грабне потребителя.

Аргументи „За” по-високи приходи:

– Тази година за първи път китайците могат да си поръчват предварително телефона. Именно по този начин се оправдава необичайно голямото количество айфони, поръчани от Apple, в сравнение с миналата година.

– Цената на iPhone 6s и iPhone 6s Plus ще е същата като на моделите от миналата година.

– С две думи: розово злато.

Източник: apple.com