Полезни съвети      

Компютърни дискове от змийска кожа

от Лили Георгиева | 12.09.2015 г.

Змиите определено не са биологичен вид, който бихте могли по някакъв начин да свържете с производството на компютърни части. Оказва се обаче, че тези противни на много хора създания разполагат с природно предимство, което ги прави интересни за науката.

Змиите заемат едно от първите места в списъка с фобии и не се радват на особена популярност сред по-зрелите хора. По-вероятно е някое дете да се престраши да ги докосне, отколкото добре запознат с възможностите на змиите човек. На фона на това принизяване на вида им, природата е предопределила друго място за тях – змиите заемат важна част в екосистемата. Те се отличават с няколко уникални биологически характеристики.

Забелязали сте как плавно и сякаш извънземно се придвижват змиите по земята? Приплъзването им е направо омагьосващо за очите. Сякаш гледате Каа от „Книга за джунглата”, но без хипнотизиращи очи, просто уникално движение на тялото.

Учените са забелязали специфичното предвижване на люстите по кожата на змията.

snake 1, змийска кожа

Конкретно в нашия случай става дума за изследователи от Технологичния институт в Карлсруе. Те решават да проучат структурата на кожата с цел прилагане в други области на живота. Например, за производството на компютърни дискове. Учените са убедени, че физиката на змиите може да послужи за намаляване на триенето и износването на механичните системи.

Енергийните източници на бъдещето

Как пълзи змията? Тя създава триене в точно определени зони, провокирайки движение напред с минимално износване на цялото тяло. Взимайки предвид тази специфика, изследователите от Карлсруе

нарязват с помощта на лазер стоманен болт с дебелина 8 мм подобно на змийска кожа.

За сравнение взимат обикновено болт и такъв, изрязан като кожа на гущер. След подлагане на трите болта на активна ескплоатация изследователите установили, че именно при болта, наподобяващ змийска кожа, износването е най-малко. Добри резултати имало и при болта-гущер. Обикновеният бол, напълно очаквано, бил максимално износен.

Тези резултати и надеждата за проучване докрай на потенциала на естествения дар, с който природата е дарила змията, дават основания да очакваме, че в скоро време различни материали, оформени като змийска кожа, ще се прилагат в различни сфери на живота ни. Засега тестове се провеждат не само върху стомана и други метали, но и върху сапфир.

Отличната устойчивост на змийската кожа срещу износване със сигурност ще натежи в полза на употребата й не само за направата на компютърни дискове. Бъдещето ще покаже колко полезни може да се окажат змиите, а дотогава можем да се радваме, че в България не виреят най-смъртоносните видове.

Снимки: wikipedia.org