Полезни съвети      

Чип на НАСА ще пести батерията на телефона ни

от Лили Георгиева | 12.08.2015 г.

Едно от съвременните предизвикателства пред производителите на смартфони е батерията.

Предвид нарастването на изискванията към другите технически характеристики, батерията играе ключова роля. Затова интересът ни силно беше привлечен от изобретение на НАСА, което ще се окаже пръв приятел на смартфон потребителите.

Светът днес се крепи на раменете на безжичните комуникации. Става дума за телефони, компютри и преносими устройства, които разчитат изцяло на няколко безжични протокола, като Wi-Fi. Подобряването на един от тези протоколи автоматично означава потенциал за подобрение на начина, по който човечеството общува.

Наскоро изследователите Ейдриън Танг и професор Франк Чанг разработиха Wi-Fi чип за мобилни технологии, който използва 100 пъти по-малко енергия, в сравнение с традиционните приемници. Това означава, че

почти всяко съвременно устройство, което използва Wi-Fi, ще може да черпи енергия от по-дълготрайна батерия.

samsung galaxy note 4 2Как работи чипът на НАСА?

За да направите нещо в интернет (да отворите страница, например) вашият смартфон генерира и изпраща сигнал до вашия рутер, който от своя страна генерира и изпраща нов сигнал в обратна посока. Чипът на Танг отразява един постоянен сигнал, изпращан от специализиран рутер, вместо да генерира свой оригинален сигнал. Информацията се изпраща по сигнала, когато бива отразена – така цялата тежка работа се извършва от рутера.

„Вие не генерирате сигнал, а само отпечатвате информация върху него“, обяснява Ейдриън Танг. Именно тази специфика е отговорна за резултата, а именно – процесът не изисква изразходване на енергия.

В същото време изследователите подчертават, че отсъствието на потребност от изразходване на енергия, не означава, че ще има негативно отражение върху скоростта на предаване на сигнала. Тестовете им показват, че скоростта при работа с чипа достига до 330 мегабита на секунда (или над 40 MB/s.)), когато се трансферират файлове. Тази скорост надминава мнозинството Wi-Fi рутери, налични на пазара в момента.

Устройствата на лято 2016

Предизвикателството

Най-голямата трудност пред Танг и Чанг е представлявало изолирането на специфичния сигнал, отразяван обратно, защото оригиналният сигнал бил едновременно с това отразяван от всяка повърхност в стаята.

„Когато изпращате сигнал в една стая, всяка част от стаята го отразява“, обяснява изследователят Танг. Затова трябва да съумеете да разберете кой е точният сигнал, който ви трябва (в случая на Танг това е изпитателно преносимо устройство), и да се отървете от всички останали сигнали, идващи от обкръжението.

Тук идва ролята на специализирания хардуер в рутера, чията цел е не само да изпрати сигнал, но и да проследи каква информация е била отразена.

До известна степен чипът на НАСА може да ви се стори подобен на РЧИ (радиочестотна информация), но според думите на Танг – технологията работи по съвършено различен начин при операции на далечно разстояние.

Защо автономната работа на смартфоните скоро няма да се подобри

До каква степен чипът на НАСА ще помогне за пестенето на енергията на смартфоните предстои да разберем. Дотогава можем да разчитаме на режимите за енергоспестяване, да намалим излишната употреба на смартфона си с повод и без повод, да се снабдим със смарт часовник или пък да се примирим с факта, че телефонът и зарядното устройство трябва да са винаги с нас.

Източник на снимките: en.wikipedia.org, samsung.com