Полезни съвети      

Oppo R1x – смартфон, създаден в жестока конкуренция

от Лили Георгиева | 05.07.2015 г.

Какво е първото нещо, което ви идва наум, когато прочетете „Китай“? Вероятно не е Oppo, но със сигурност се досещате за цифрата един милиард. Даже милиард и триста милиона, ако трябва да бъдем точни. Населението на Китай нараства стабилно през последните години. Такъв огромен пазар говори за изключително разнообразие на продуктите и силна вътрешна конкуренция. Какво оцелява в такива условия? Качественият продукт.

Oppo е интелигентна компания, която се съобразява с два фактора –

привлекателен вид и приятна цена.

Разбира се, съдържанието също е важно, но нека за тази цел обърнем внимание на R1x – смартфон в металически корпус в средния сегмент.

Да очертаем особеностите му: IPS-дисплей с големина по диагонала 5 инча с резолюция 720p и 294ppi, възможност за добавяне на втора SIM карта и използване на слот MicroSD, 8-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 615 с тактова честота на четири ядра от 1,7 гигахерца и четири ядра от 1,0 гигахерца. Освен това смартфонът разполага с 2 GB оперативна памет, графиката е 405 Adreno, основната камера е 13 мегапиксела с автофокусиране, една светодиодна светкавица, HDR, RAW. Потребителят разполага и с възможност за заснемане на снимки в UltraHD. Фронталната камера е 5-мегапикселова, вградената памет – 16 GB, налични са 4 LTE (150 / 50Mbps), Wi-Fi B/G/N, Bluetooth 4.0, GPS, MicroUSB.

Колкото до недостатъците, има такива.

Няма какво да се лъжем. Винаги можем да посочим някой кусур за усъвършенстване. Например, няма я защитата Gorilla Glass. Работи и с операционна система Android-KitKat 4.4.4. Акумулаторът не се сменя и няма FM радио.

oppo r1x 2

Споменахме по-рано, че Oppo държи на външния вид.

Затова не е изненада, че дизайнерите, личи си, поработили са здраво върху всяка дреболия. Телефонът лежи доволно добре в ръката. Ъглите са закръглени. Благодарение на защитните елементи, отпечатъците от пръсти не са видни.

След обстойно тестване Oppo R1x оставя добро впечатление. На живо е много по-привлекателен, отколкото изглежда на снимки. Ефектът „скъпоценен камък“ определено грабва окото. Петинчовият дисплей показва средна яркост и контрастност. На слънчева светлина четенето от екрана не създава затруднения. Срокът на служба на батерията също е задоволителен – цели 56 часа. Е, при активно сърфиране в интернет батерията ще се разреди по-бързо.

За меломаните звукът от

Oppo R1x ще погали ухото.

Чисто звучене, когато сте на среден диапазон честоти. Видео плейърът е с опростен интерфейс, но да не ви заблуждава – разполага с поддръжка на разнообразие от кодеци. Камерите са на добро ниво. Снимките са подробни, а видеото е на висота.

oppo r1xOppo R1x със сигурност ще оправдае очакванията на потребителите, които знаят какво предлагат съвременните телефони от среден клас. Голям минус за телефона е, че отсъства пълноценната защита на екрана. Колко от нас са внимателни и не изпускат мобилното устройство поне веднъж седмично? Какво остава за децата. И все пак не всичко е загубено, Oppo R1x е оборудван с металически корпус. Залагаме на него, когато търсим здравина.

Колкото до външността, забележки не може да имаме. Красив, дори грациозен. Определено е лек и компактен. Флагман, с една дума.

Китайски смартфони, досущ като айфони

Производителността на Oppo R1x е задоволителна. Въпреки че не разполага с най-мощния 8-ядрен процесор, възможностите му показват, че с лекота се справя с игрите и приложенията. Леко изостава от събратята си, когато става дума за изпълнение на няколко задачи едновременно, но разработчиците са направили всичко по силите си, за да избегнат прегряване при максимално натоварване.

Източник на снимките: официален сайт oppo.com