Полезни съвети      

Избор на велосипедна каска

от sravniadm | 14.07.2014 г.

Малко хора биха избрали да се возят в автомобил без предпазен колан. Тази мисъл ни навежда на въпроса защо повечето хора се качват на колелото си без каска? Велосипедната каска има смисъл във всички условия на каране, особено след като най-малко 21 държави имат закон, който изисква тяхната задължителна употреба.

Велокаските могат да бъдат с различни стилове, но всички те обикновено осигуряват превъзходна вентилация, най-добра защита и в повечето случаи тежат по-малко от омлета, който сте изяли за закуска, което прави трудно измислянето на оправдание затова, че не си носите каската. Ето някои съвета за избора на подходящ модел за вашите нужди.

1. Какъв тип?

Колоездачните каски се предлагат в три основни стила: спортен, шосеен и каски за планинско колоездене. Всички видове са предназначени да защитават велосипедиста от странични въздействия, като същевременно са леки, удобни и стилни.

Спортните шлемове са икономични модели, които се използват от градски и планински колоездачи, както и от скейтбордисти и инлайн скейтъри.

Шосейните каски са с изключително ниско тегло, добра вентилация и аеродинамичен дизайн.

Каските за планинско колоездене са създадени, за да предложат максимална защита от пречки като клони по пътеките и други. Обикновено тези каски включват козирки, големи вентилационни отвори и по-широко покритие в задната част на главата. Тези велокаски притежават специални системи за твърдо задържане и сигурно закрепване на каската към главата, понеже MTB велосипедистите се движат върху неравен терен. Cyclocross ездачите често търсят точно този тип каски.

2. Намерете точният размер каска

Точният размер каска е от жизненоважно значение. Спортните каски често се предлагат с един, регулируем размер. В другите категории, каските се предлагат с малки, средни и големи размери.

За да определите вашия размер, увийте гъвкава лента (мярка) около най-голямата част на главата си, която е около 1 инч над веждите. Измерете дължината на лентата, след което проверете за каска, която отговаря на вашето измерване.

Как да разберете вашата глава за каква каска е? На интернет страниците на всички производители на велосипедни каски ще откриете полезна информация.

Производителите понякога се различават в своята интерпретация за обхвата на размерите велокаски. По-долу са дадени някои общи параметри на размерите за възрастни:

Екстра малък: под 20″ (51 см)
Малък: 20″ – 21.75″ (51 см-55см)
Среден: 21.75″ – 23.25″ (55 см – 59 см)
Голям: 23.25″ – 24.75″ (59 cm-63 см)
По-голям: над 24.75″ (63 см)
Един размер, подходящ за всички мъже: 21.25″ – 24″ (54 см – 61 см)
Един размер, подходящ за всички жени: 19.75″ – 22.5″ (50см – 57 см)
Повечето каски за деца са с един универсален размер с различен обхват от 18″- 22.5″ (46 см – 57 см).

Ако се намирате точно на границата между посочените размери, общият съвет е да се избере по-малкият размер.

Източник: bulbike.com
Снимка: walmart.com