Полезни съвети      

Безжична или жична аларма да изберем?

от sravniadm | 23.06.2014 г.

В наши дни опазването на личната ни сигурност става все по-важна задача. Много хора започнаха да се замислят над необходимостта от алармена система в дома. На пазара се предлагат много видове аларми, но основните са жични и безжични. Тук се появява въпросът – кой тип да изберем?

В тази статия ще ви обясним основните разлики между тези охранителни системи, за да може да изберете най-подходящата за Вас.

Безжични аларми

При безжичните аларми отпада моментът на свързване на контролния панел с различните сензори и сирени чрез кабели. Тези системи са лишени от окабеляване, с изключение на захранващия адаптер към централата. Техен аналог са безжичните GSM аларми, които са много добро решение за домашна охрана. Те не са централно свързани към СОТ, но при нарушение ви известяват на мобилният телефон и ви дават възможност да реагирате веднага. Времето за реагиране е много важен фактор за залавянето на крадците.

Предимства

1. Липсата на кабели спестява неудобството от тяхното прекарване през помещенията и нуждата да се прикриват. Много хора не искат видими жици в дома си.

2. Възможността за лесно и бързо добавяне на допълнителни безжични или жични PIR сензори и магнитни датчици.

3. От гледна точка на инсталацията, wireless алармите са много лесни и удобни за монтаж. Времето за поставяне се съкращава на половина. Друг плюс е възможността сами да ги инсталирате. Ако не сте достатъчно запознати е добре да използвате професионалисти. Цената за монтаж на безжична система винаги ще е по-малка в сравнение с тази на жичните аларми. Безжичните охранителни системи са много по-мобилни и независими, по отношение на преместването на отделните им компоненти.

Недостатъци

1. Всички датчици и сензори работят с батерии. Въпреки че те издържат дълго време, идва момент, в който трябва да се подменят. Ако имате голям брой сензорни устройства за домашна сигурност е необходимо да сменяте батерите им периодично.

2. Друг потенциален проблем е обхвата на датчиците. В зависимост от площта на охраняемият обект може да има затруднения в изпращането на сигнал до централата. Обхватът може да бъде ограничен до известна степен.

Жични аларми

При този вид аларми контролният панел е свързан с кабели към различните сензори и външни сирени.

Предимства

1. Жичните аларми се смятат за по-надеждни, защото се захранват от електрическата мрежа, а не от батерии.

2. Този тип системи са много по-известни на клиентите, а винаги има хора, които предпочитат да залагат на познатото, въпреки развитието на технологиите.

Недостатъци

1. Основните недостатъци на жичните системи са задължителното окабеляване, трудоемката и продължителна инсталация и ограничената подвижност. Необходимо е да се съобрази поставянето на сензорите спрямо стаите и стените в помещението.

Ако сте от хората, които могат да си позволят по-малък бюджет за охрана, или държите на удобството при инсталиране на алармена система, wireless алармите са най-подходящият избор.

Източник: blog.donsoft-bg.com
Снимка: protectamerica.com