Полезни съвети      

Избор на боксови ръкавици

от sravniadm | 02.06.2014 г.

Бойните изкуства често включват атака срещу противника с ръце. Страйкинга е обичайна тактика и в смесените бойни изкуства (MMA). Добрият удар, нанесен в правилното време и на правилното място, е достатъчен, за да отвее опонента от ринга. Защитата на ръцете на бойците е изключително важна. Тя се осигурява от качествените ръкавици, различни за всеки спорт и за професионалисти или начинаещи.

Изберете най-подходящите ръкавици за вас и не слагайте цената като критерий. Качествените ръкавици може да са скъпи, но си заслужават със сигурност. Хубаво е да имате и резервен чифт. Не е препоръчително едни ръкавици да се използват за всичко. Всеки тип ръкавица е създаден за специално приложение и ако то се спазва, ръкавиците ви ще издържат дълго време. Както всеки друг аксесоар и те имат нужда от грижа. След тренировка ги почиствайте и избърсвайте.

Ръкавиците предпазват кокалчетата, пръстите и китките. Те минимизират щетите, причинявани от силните удари. Повечето ръкавици са направени от кожа или полистирен, като от вътрешната страна имат слой специална пяна, която намаля съпротивлението. Такива ръкавици предпазват и пасват на ръката по-добре.

Подплатените ръкавици предпазват още повече кокалчетата от травми. Особено важно е те да не са ви прекалено тесни. Добре е да може да движите малко пръстите си когато сте с тях. Ръкавиците служат и за защита с длан, затова трябва да са ви удобни да правите и това действие. Добрите модели ръкавици предлагат и защита на китката, като я предпазват от усукване или заемане на рискова позиция. Независимо от бойния спорт, ръкавиците са незаменим аксесоар.

Унцията, на английски ounce или oz, представлява мерната единица, в която се измерва тежестта на ръкавицата. Колкото по-тежка е ръкавицата, толкова по-трудно е да се нанесе удар. Разликата най-много се усеща в спаринг с ръкавици от 20 oz и в спаринг с ръкавици от 10 oz – така разбирате всъщност колко важен е обема на ръкавицата, който също зависи от унциите.

Спаринг

За спаринг може да се използват различни видове ръкавици, според вашите нужди.

8-10 oz – такива боксови ръкавици се използват в спаринг, където се набляга на техниката, прецизността и скоростта. По-леките ръкавици ви позволяват да нанасяте по-бързи удари и по-голям брой, без да се притеснявате, че умората ще дойде бързо. Те са добри за тайминга и точността и се използват при нападателни спаринги.

12-16 oz – такъв размер ръкавици се използва за тежки тренировки, където и двамата трениращи трябва да се бият сравнително интензивно. Идеята на тези ръкавици е да подобри защитата ви и в същото време да имате различни варианти за удари, но и ви забавят малко, затова трябва внимателно да подбирате движенията си. Добри са за трениращи, които играят повече в защита или наблягат на силата и издръжливостта.

18 oz и нагоре – тези ръкавици се носят когато и двамата трениращи трябва да предизвикат психиката и физиката си. Размера и тежестта на тези ръкавици прави дългата тренировка много изтощителна и затова се използват за постигане на сила на удара и мускулна издръжливост.

Тренировка на чувал

За тренировка на чувал повечето треньори препоръчват използването на 14 oz ръкавици. Освен тях боксовите бинтове са задължителни, защото те стабилизират китката. Има треньори, които съветват за работа на чувал да се използват най-тежките ръкавици, които можете да намерите.

Тежестта на ръкавиците идва от подплънката им. 20 oz е много голяма подплънка, а 12 oz е по-малка и силните удари се усещат повече от вашия опонент.

Никога не използвайте едни и същи ръкавици за спаринг и за тренировка на чувал.
Източник: mma-bulgaria.com
Снимка: hereisthecity.com