Полезни съвети      

Избор на очила за плуване

от sravniadm | 19.05.2014 г.

Някои хора проявяват чувствителност към силно хлорирана вода, когато плуват в басейни, или към не достатъчно чиста вода в откритите водни площи. Затова е необходимо да носят плувни очила. По този начин, освен че предпазват очите от вредно въздействие, очилата помагат и за нормално гледане под водата, което иначе е изключително трудно заради структурата на човешкото око.

Такова нещо като „най-добрите” очила за плуване не съществува.

Това дали едни очила ще ви станат или не, зависи от формата на лицето и по-специално от областта около очите. Едни и същи очила, независимо на кой производител, могат да паснат идеално на вашето лице и същевременно да са най-неподходящите очила за ваш приятел. Цената на очилата НЕ е гаранция за комфорт и оптимално прилягане към лицето. В много случаи по-евтините очила се оказват идеалните за някои хора, отколкото по-скъпите. И все пак има някои неща, които е добре да съблюдавате при избора си на плувни очила.

Различните производители предлагат очила без уплътнения около очите (шведски очила, използвани от повечето състезатели), очила с тънки силиконови уплътнения (основно за състезатели и спортисти за намаляване на съпротивлението), очила със средни уплътнения и с големи уплътнения (за по-голямо удобство). Предлагат се и плувни очила с диоптрични стъкла, дамски плувни очила (с характерен дизайн и цветове) и детски плувни очила. Повечето маркови очила са със силиконово уплътнение около очите и със силиконов ластик, които са по-устойчиви от гумата.

Шведски плувни очила

Плувните очила в света се делят на два основни вида – Шведски и всички останали. Шведските очила са характерни с уникално опростения си дизайн, и все пак са едни от най-удобните очила. Те са най-евтините и най-копирани плувни очила в света. Особеното при тях е, че нямат гумено или силиконово уплътнение около очите и все пак формата им позволява да направят вакуум. Продават се разглобени, което позволява оптимално настройване спрямо лицето. Ако веднъж плувате с шведски очила – никога няма да помислите за други. Предлагат се и варианти на шведските очила, които са със силиконово уплътнение, силиконов ластик и фиксиран мост.

За да разберете дали конкретни очила за плуване са подходящи за вас е необходимо да ги пробвате. Това става като първо регулирате разстоянието между двете стъкла (ако е възможно, тъй като някои очила са с неподвижен мост или цяла отливка), а след това поставите очилата на лицето си, но без да слагате ластика отзад на главата. Притиснете очилата леко с длани към очите си и ако усетите леко засмукване, т. е. ако се образува вакуум, това са идеалните плувни очила за вас. Ластикът служи, за да държи очилата на място, когато се гмуркате, обръщате или отблъсквате от стената. Не бива вакуумът да се постига с прекомерното му стягане.

Запотяване на очилата

Някои плувни очила имат покритие срещу запотяване, което се нарича “anti-fog” или “no-fog” и обикновено е обозначено на опаковката. Това покритие спомага за по-ясното виждане, но с времето и то се износва в зависимост от интензивността на употреба и правилната грижа за очилата. Ако моделът, на който сте се спрели има такова покритие, то желателно е очилата да се поставят на лицето сухи, т. е. без да се мокрят от вътрешната страна за да се постигне по-голям ефект.

Друг вариант за “anti-fog” покритие са “anti-fog” спрей или капки, които се слагат от вътрешната страна на почистени плувни очила и се изчаква да изсъхнат за около 10 минути.

UV защита

Ако плувате през деня или в открити водни площи, добре е вашите очила да са с UV защита, тъй отражението и отблясъците във водата са значително повече отколкото на сушата.

Грижи за очилата

Съхранявайте очилата в калъф предназначен за плувни очила. Повечето нови модели се продават с такъв. Не докосвайте вътрешната част на стъклата с пръсти, особено ако са с “anti-fog” покритие. След употреба, внимателно ги изплакнете със студена вода. Не ги подсушавайте с кърпа, за да не се надраскат. Вкъщи ги извадете от калъфа, за да могат да изсъхнат добре преди да ги приберете. Не ги изсушавайте със сешоар или друг топлоотделящ уред. Не вкарвайте очилата в сауна. По този начин ще удължите живота на очилата и покритието против замъгляване, ако имат такова.

Когато видимостта значително се влоши, изплакнете очилата с хладка вода и ги накиснете във воден разтвор на мек почистващ препарат като веро за съдове или сапун. Разтворът може да съдържа следните съставки: лимонова киселина за отстраняване на натрупания калциев карбонат, препарат (йонизиращ, нейонизиращ) за цялостно почистване. Продукти, които съдържат оцет или оцетна киселина са твърде силни. След няколко минути почистете внимателно стъклата с мека кърпа, изплакнете и оставете да изсъхнат.

Източник: swimbg.com
Снимка: englishexercises.org