Полезни съвети      

Избор на храсторез

от sravniadm | 12.05.2014 г.

Ландшафтната архитектура е съвременна модна тенденция, която привлича все повече и повече собствениците на частни домове. Добре подрязаната градина и добре подстриганата морава са радост за окото на собственика. Трудно е обаче да се контролира растежа на растенията. В продължение на много години градинарство хорта са усъвършенствали инструментите, използвани за поддръжка на градината, така че да бъдат максимално удобни и ефективни. Един от тези инструменти е храсторезът.

1. Малко теория
На пръв поглед, подрязване на храсти не е наложително. Растението расте от само себе си и много скоро достига големи размери. Но ако навреме не намалите дебелите и разклонени клони, то след известно време растението ще загуби естетическия си вид, листата ще пожълтеят и ще заприлича на голям изоставен бурен.

2. Видове резитба
Начинаещият градинар трудно може да определи дали храстите имат нужда от подрязване. Трябва да се обръща внимание на визуалните знаци. Ако храстът не изглежда естетично, клоните му са пораснали неравномерно и листата са пожълтел,и то той има нужда от подрязване.
Има няколко вида резитба. Ако отрежете растението за да му придадете определена форма, тази резитба се нарича формираща резитба. Ако имате големи растения и отрежете някой много голям стърчащ клон, вие осъществявате регулаторна резитба. Подмладяващата резитба включва грижа за по-възрастните храсти, които имат стари клони. Те се отрязват, за да се даде възможност за пълноценно развитие на младите. Почистваща резитба се извършва чрез премахването на слаби, нежизнеспособни клони, за да се облекчи растението.

3. Какво прави резитбата с растението?
Резитбата стимулира растежа. Като намалите дължината на клона, вие подпомагате притока на хранителни вещества в неотрязаната част. След един кратък период клоните възстановяват и увеличават производителността си, а и светлината може да прониква по-надълбоко между тях и така се увеличава листната маса.

4. Когато избирате машина добре е да знаете
Избора на модела храсторез зависи от големината на храстите и градината. Например, ако храстите са с твърде големи клони, ви трябва храсторез с дълъг нож. Ако имате голяма градина вие имате нужда от моторен храсторез с добра производителност.

5. Храсторез с бензинов двигател
Този инструмент е предназначен за тези, които ги чака сериозна работа. Мощният бензинов двигател лесно реже дори дебели клони. С машината можете да работите на отдалечени места, стига да носите туба с бензин и масло. Подходящи са за професионалистите градинари, но има и по-леки модели за любители. През последните години производителите са направили много за преодоляване на традиционните недостатъци на моторните храсторези като шум, вибрации и „излишък“ на тегло, но управлението им все още е по трудно от тези на ток.

6. Храсторези със захранване от мрежата
За по-големи градини наличието на кабел се счита за недостатък, но ако вашата градина, ограда и форми от храсти са компактни, купуването на електрически храсторез е привлекателно, особено имайки предвид, че цената на електрическите модели е в пъти по-ниска от тази на моторните. По време на работа, трябва да внимавате кабела да не попадне между зъбите на храстореза! Това е неудобство, но пък машините на ток са по-леки и по-безшумни от бензиновите.

7. Храсторези на батерия
Както и бензиновите, те работят автономно, но са по-маломощни. Много често тези модели се предлагат с няколко режещи накрайника за различни ситуации. Можете да изберете ножици със сменяеми накрайници, те ви дават възможност да придавате различни форми на вашите храсти. Обикновено батерията издържа максимум до 1 час работа, а презареждането отнема около 5 часа.

Източник и снимка: prodilar.com