Полезни съвети      

Най-добрите добавки за отслабване

от sravniadm | 07.05.2014 г.

Свалянето на килограми е желание на много хора, макар че постигането на тази цел не е толкова лесно. Някои предпочитат да наблегнат на тренировките, други на диетите, а трети опитват с различни добавки. На пазара обаче има толкова много продукти, че наличието им започва да поражда противоречия. Кои от тях са безопасни и наистина имат действие?

Може би едни от най-сигурните източници, които могат да дадат отговор на този въпрос, са експертите – лекарите натуропати. Вероятно никога не сте чували за някои от добавките, но всички те са направени изцяло на билкова основа и за тях има научни доказателства, че наистина подпомагат намаляването на теглото.

Ето и кои са натуралните добавки за отслабване, на които може да се доверите:

1. Хидроксицитратът, хидроксилимонената киселина или HCA (на латиница). HCA представлява сол, получена от кората на сушени плодове, по-специално от азиатски растения, растящи в югоизточната част на континента. В Индия съставката е била използвана за лечение на ставни и стомашни проблеми. Може да я намерите в аптеките. Изследвания подкрепят ефективността на HCA за намаляване на мазнините, увеличаване на метаболизма и потискане на апетита.

2. Хитозан. Произходът на добавката може да стресне някои от желаещите да я опитат. Хитозан е аминополизахарид, получен от хитиновите обвивки (черупките) на ракообразни и насекоми. Холистичното лечение го препоръчва за понижаване на холестерола, както и за успешно отслабване.

3. Суроватъчен протеин. Освен за сваляне на ненужни килограми, от години този вид протеин се използва и за изграждане на мускулна маса. Суроватъчният протеин потиска апетита и съдържа високи нива на аминокиселината цистеин. Той се получава от суроватка и е лесно смилаем под формата на прах.

4. Бета глюкан. Тази добавка представлява концентрирани разтворими фибри, получени от дрожди, гъби и водорасли. Бета глюканът може да бъде предлаган под много форми, но всички те помагат за понижаване на холестерола, като едновременно с това подпомагат отслабването и контролирането на диабета.

5. Конюгирана линолова киселина или CLA (на латиница). Омега-3 мастни киселини, както и здравословните мазнини са полезни за различни неща – от здравето на мозъка до здравето на сърцето. CLA помага за сваляне на ненужните килограми, като в допълнение към това има и противоракови ползи. Макар това да е една от най-популярните добавки, за нея има смесени мнения. Изследвания върху животни показват ефект, докато при хората данните са противоречиви.

6. Глюкоманан. Той представлява влакно, което се среща в растението konjac, растящо в Азия. Смята се, че глюкомананът има изключителен ефект при диабета и контрола на кръвната захар, с допълнителни свойства за отслабване. Добавката помага на абсорбацията на вода в храносмилателния тракт, намалява холестерола и абсорбцията на въглехидрати. Също така създава чувство на ситост.

Източник: tialoto.bg
Снимка: zajenata.bg