Полезни съвети      

Как да изберем удобно бельо?

от sravniadm | 07.04.2014 г.

Повечето от нас носят почти един и същи вид бельо през целия си живот. И при изборът на удобно бельо обаче съществуват множество възможности, но разбира се винаги е доста по-лесно ако знаете какво точно търсите.

Модерно или практично
Не се поддавайте на всички модни тенденции. Винаги поставайте личния си комфорт на първо място. Някои от основните неща, които трябва да имате предвид, са:
1. Бельото е върху Вас целодневно. Следователно, трябва да се чувствате комфортно в него във всеки един момент.
2. Изборът ви винаги трябва да е комплексен: дизайн, цвят, марка, материя, удобство.
3. Това че опаковката му изглежда добре, не означава че бельото вътре в нея е удобно. Вашето собствено чувство за комфорт е истинският индикатор за качеството.
4. Дори и да не изглежда толкова атрактивно на витрината, това не е гаранция, че няма да ви стои добре и да ви осигури комфорт.

Правилният размер
Бельо, което стяга, дразни, забива се в кожата или ви причинява други подобни неприятни усещания може да се окаже един от най-лошите ви ежедневни кошмари. Ето защо:
1. Бъдете честни със себе си. Избягвайте изкушението да си избирате бельо, което е с един размер по-малко от вашия, само защото смятате че бихте изглеждали по-добре в него.
2.  Когато избирате сутиен го измерете правилно преди да го закупите. Той не трябва да притиска гръдната тъкан, защото именно така може да причини увисване или изкривяване при стоене.
3. За боксерките и слиповете: основните неща, които трябва да имате предвид са, че не е добра идея боксерките да са впити в краката ви, да са ви тесни в талията или да са прекалено увиснали или стегнати и да се забиват в кожата ви.
4. Помолете за помощ продавач-консултанта. В повечето случаи един добър продавач може да определи точния ви размер само с един поглед.

Търсете качествени материи
Понякога именно материята на бельото може да бъде една от основните причина за дискомфорт, особено ако е дразнеща, спарваща или притискаща. Следните съвети могат да ви помогнат да направите правилния избор на тъкан:
1. Ако е прекалено тънка или прекалено дебела, това не е правилният избор за вас.
2. Търсете меки тъкани. Памукът е най-добрият избор, защото позволява на кожата ви да диша и същевременно е лесна за поддръжка материя. Други добри алтернативи са ликра, микрофибър, кашмир и висококачествен полиестер. Коприната и сатенът са прекрасен избор, но са трудни за поддръжка, тъй като изискват ръчно пране. Смесените тъкани често се оказват доста добър избор.
3. Не забравяйте, че не трябва да избирате материи, които биха раздразнили кожата ви и биха ви накарали да се чувствате некомфортно в собственото си бельо.

Безшевно бельо
Въпреки че шевовете върху чифт бельо не са грозни и не притесняват повечето хора, всъщност могат да се окажат проблем, ако носите например прекалено прилепнало бельо за по-дълъг период от време.

Изберете своя модел
Бельото пристига в магазините както в различна цветова гама, така и в различни форми и модели. Ето защо опитайте различни видове долно бельо, за да стигнете до най-правилния избор. Ако сте спортист, или работата ви е в офис, потърсете удобно спортно бельо, което ще ви осигури нужната свобода на движенията през целия ден. Ако не сте много активни е най-добре да си изберете нещо удобно и по-отпуснато. Проверете еластичната лента; ако е прекалено стегната може да причини спиране притока на кръв или дразнене на кожата. Ако бельото оставя белези по тялото ви, спрете да го носите.

Органично бельо
Този тип бельо е от платове с контролиран произход, но също така е и без избелващи и оцветяващи вещества и пестициди, използвани за производството му. Това е особено важно, ако имате много чувствителна кожа. Проблемът е, че на българския пазар такъв тип бельо може да бъде намерен доста трудно.

Премахнете всички етикети и нашивки
Премахването на всички етикети от бельото ви след покупка е задължително. Те могат да предизвикат дразнене особено ако кожата ви е чувствителна.

Заменяйте бельото си редовно
Не е добра идея да държите старото бельо в гардероба. Ето и средния срок на годност на някои видове:
1. Сутиени от 3 до 6 месеца и по-дълго, ако ги сменяте редовно, но дори и тогава, трябва да изхвърляте старите си сутиени поне веднъж в годината. От съществено значение е да перете сутиените си на ръка, като използвате подходящ сапун за деликатни тъкани.
2. Слипове – 6 месеца.

Източник: aktivnipotrebiteli.bg
Снимка: realfoodtraveler.com