Полезни съвети      

Избор на ракета за тенис на корт

от sravniadm | 31.03.2014 г.

Правилният избор на ракетата за тенис  е от основно значение. На пазара има богат избор от модели. Ракетите варират като цена, дължина, размер на главата на ракетата тегло, твърдост и гъвкавост.

Ракетите се правят от различни материали – от алуминий до графит, а често са подсилени с титаний или други материали от космическата ера.

1. Тегло на ракетата

Теглото на ракетата варира между:
285 гр. – лека
285 – 325 гр. – средна
над 325 гр. – тежка
За възрастни, които са начинаещи в играта, се препоръчва лека ракета със средна твърдост. Тя е по-малко уморителна за ръката и спомага за комфорт и лекота на замахването.

2. Дължина и ширина на тенис ракетата

Стандартната дължина на ракетата за възрастни е 68,5 см, но „дългите” ракети достигат до 73,6 см дължина. Те дават повече сила и позволяват на играчите, които са по-ниски или по-бавни в придвижването си да достигат по-далечни топки.

Профилът на рамката е широчината на рамката на ракетата, гледана отстрани. Начинаещите трябва да предпочетат рамки с широко тяло (между 24 и 30 мм), тъй като те са по-твърди и дават повече сила.

3. Размер на главата на тенис ракетата

Главата на ракетата варира от 90 квадратчета (600 кв. см.) до 120 квадратчета (770 кв. см.). Ракетите с по-малка глава осигуряват по-добро чувство за топката и се избират обикновено от по-напреднали играчи. Ракетите с по-големи глави имат по-голяма „чиста точка” – зоната от кордажа на ракетата, която дава най-добрата комбинация от чувство и сила. Това ги прави идеални за по-начинаещите играчи.

4. Размер на дръжката на тенис ракетата

Точният размер на дръжката на ракетата зависи от това колко голяма ръка имате. Ако ракетата се изплъзва от ръката ви, опитайте да използвате ракети с дръжки, проектирани да попиват потта от дланта ви. Покритието на дръжката я увеличава с половин размер.

5. Тенис ракети за начинаещи

Важно е ракетата на младия играч да бъде с подходящ размер, така че да му позволява да покаже максимума на своите качества без да се нарани. С израстването на играча нараства и размерът на ракетата. Започва се с 48,25 см дължина при децата и се достига до 66,70 см – само 1,9 см по-малко от стандартната ракета за възрастни.

Възраст: 4-8 години
Размер на ракетата: 43-58 см.

Възраст: 7-8 и повече години
Размер на ракетата: 58-63,5 см.

Възраст: 9 и повече години
Размер на ракетата: 63,5-66 см.

По-евтините алуминиеви ракети са подходящи за напълно начинаещите. С напредването на подготовката и играейки регулярно, играчите се замислят за по-сериозна ракета, изработена от алуминий или графит.

Източник: allsports.bg
Снимка: clarkesportstennis.com